Izložba “Priča Bali-begove džamije” Irene Kelečević u Salonu 77

Priča Bali-begove džamije

U Salonu 77 od 27.jula do 8.avgusta biće otvorena izložba crteža i instalacija Irene Kelečević “Priča Bali-begove džamije”.

Umetnički projekat Irene Kelečević zasnovan je na narativima uzetim iz prošlosti  koji su u formi  otvorene situacije povezani sa sadašnjim trenutkom.U centru vizuelnih istraživanja je značenjski identitet niške tvrđave i objekata u njoj nekad i sad koji su u nekoliko segmenata prikazani  kroz crtež, tekst i instalaciju.

“Različita vremena, različiti ljudi i događaji. Centar zbivanja – Bali Begova Džamija. Mesto susreta, ispunjenih ili neispinjenih očekivanja. Sve prolazno, izgubljeno ili ipak negde zapisano. Na prvi pogled samo je oblik tu. Unutar tvrdave. Važnost mesta je odavno odredena. S vremena na vreme preispitivana. Pomaže i poneka pisana reč. Da razumemo – gde smo i šta dalje. Biblioteka. Jedva vidljiva. Nerazumljiva u svojoj formi, ali prisutna. Negde izmedu realnog i imaginarnog. Bez početka i kraja”, navela je autorka.

Uvodeći više vrsta likovnog govora preispituje, autorka analizira prošlost i sadašnjost krećući se  sa neverovatnom lakoćom,  po hodnicima prošlosti , mašte i snoviđenja,  a potom se vraća u trenutke sadašnjosti uspostavljajući čudnovate, maštovite interakcije.

Izložba če biti otvorena 27.jula od 20 sati u Salonu 77, i trajaće do 8. avgusta.