Izložba “Prepoznavanje 5”

otvorena izložba

U utorak, 15. marta sa početkom u 18 sati u Umetničkom paviljonu u Nišu, biće otvorena izložba petog ciklusa međunarodnog regionalnog projekta PREPOZNAVANjE.

Izložba objedinjuje radove 12 umetnika po izboru šest selektora iz isto toliko gradova Srbije, Crne Gore i Bugarske.

Kustosi/selektori (Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić i Svilen Stefanov) opredelili su se za radove sledećih umetnika: Jelena Šalinić Terzić, Nenad Dimitrijević (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska).

Po rečima Biljane Grković, autora i koordinatora projekta“izložba razmatra niz pitanja koja se tiču umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom, i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitim radovima tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos prema prirodi, uticaj tehnike i tehnologije na svakodnevni život…analiziraju fenomeni sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti“

Projekat Prepoznavanje započet je 2004. godine kao nacionalni projekat saradnje kustosa i ustanova: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Narodni muzej Kraljevo, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija savremene likovne umetnosti, Niš. Već u drugom ciklusu, sa priključenjem Centra savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice i Nacionalne umetnička akademija iz Sofije, projekat dobija međunarodni karakter.

Promovisanjem i prezentacijom lokalnih scena projekat doprinosi njihovoj valorizaciji kao i procesu decentralizacije u kulturi, povećanju vidljivosti aktuelne regionalne umetničke scene i pospešivanju mobilnosti kustosa, umetnika i umetničkih ideja. Po svojoj koncepciji i dužini trajanja projekat Prepoznavanje je jedinstven u regionu.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije finansijski podržava projekat.

Izložba „Prepoznavanje 5“ trajaće u Nišu do 7. aprila. Radno vreme Paviljona od 12 do 17 sati.

U drugoj polovini godine izložba će biti realizovana u Bugarskoj i Crnoj Gori.