Izložba “Najveći hitovi i promašaji” u Oficirskom domu

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu u četvrtak 23. septembra u 19 sati sati predstavlja retrospektivnu izložbu Aleksandra Mladenovića Leke pod nazivom Najbolje od…Najveći hitovi i promašaji.

Muzika kao inspirativni pokretač je sve prisutnija kroz celokupan opus Aleksandra Mladenovića Leke zauzimajući značajnu ulogu tako da se uvek na nov način vraća muzičkim temama.

Poseban izazov za Mladenovića predstavlja fenomen kulture panka oštrih, poruka i jasnog dejstva koju doživljava kao jednu vrstu mogućnosti da istraži sopstveni vizuelni iskaz kroz specifičan koloristički ritam koji prati jednostavnu melodiju pank muzike. Sa neverovatniom lakoćom na nadahnut i vešt način koristi raznovrsne grafičke disipline kako bi razvio interakciju između reči i slike, pesme i sopstvene vizije.

Poseban segment u njegovom radu inspirisan je postavkom portreta vladara dinastije Obrenović Istorijskog muzeja Srbije u Konaku knaza Miloša u Topčideru. Kao deo osavremenjivanja stalne istorijske postavke, a povodom četiri decenije panka kao muzičkog i subkulturnog pravca, Mladenović kreira nesvakidašnje, autentične pank portrete dinastije Obrenović.

Formirajući specifičan, autentičan izraz Aleksandar Mladenović Leka tokom celokupnog umetničkog delovanja uspostavlja nevidljivu intelektualnu i emocionalnu komunikaciju sa posmatračem na nenametljiv način, snažnim likovnim jezikom zauzimajući posebno mesto na sceni aktuelnih umetničkih dešavanja u našoj zemlji.

Izložba će trajati do 18.oktobra

Global Digital Clinik