Izložba Miodraga Dade Đurića 10. januara u Galeriji Art55

“Buffon. Laste i neke poznate, malo poznate ili nepoznate ptice”, naziv je izložbe gde će biti prikazana dela jednog od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti – Miodraga Dade Đurića. Otvaranje izložbe je zakazano za sredu 10. januara godine u 19 časova u Galeriji Art55 i trajaće do 25. januara.

Miodrag Dado Đurić, jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti, rođen je 4. oktobra 1933. godine na Cetinju. Školovanje je započeo u Herceg Novom gde je 1952. završio Umetniču školu a Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Od 1956. godine odlazi u Francuskoj gde prolazi put od anonimnog litografskog štampara do jednog od najvećih slikara današnjice.

Prva Dadova retrospektivna izložba održana je 1970. godine u Nacionalnom centru savremene umetnosti u Parizu. Pored ulja i crteža, radio je grafike, kolaže, skulpture, instalacije, keramiku, bavio se scenografijom, oslikavanjem nameštaja, ilustrovanjem knjiga…

Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2009. godine.

Ugledni istoričar umetnosti Alan Boske o njegovom delu objavio je monografiju „Dado, univerzum bez odmora“, kao i dokumentarni film.

Dela Dade Đurića nalaze se u mnogim muzejima, od Pompidua u Parizu do “MOME” u Njujorku, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

Dobitnik je nagrada: Trinaestojulska nagrada Republike Crne Gore, 1971; Grand prix za gravuru sa inostranih prostora u Varni, Bugarska, 1983; Nagrada Petar Lubarda na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a, 1985; Nagrada za umetnost Ministarstva kulture Republike Francuske; Nagrada Republike Crne Gore Petar Lubarda, 2000; Trinaestojulska nagrada za životno delo, 2010. godine.

Umro je u Parizu 27. 11. 2010. godine. Po sopstvenoj želji sahranjen je u mestu Košćele iznad Rijeke Crnojevića kod Cetinja.