Izložba Marka Lađušića iz ciklusa “Megastrukture” u Paviljonu u Tvrđavi

Izvor GSLU

Nišlije koje vole umetnost, biće u prilici da od 6. jula pogledaju slike umetnika Marka Lađušića na izložbi u Paviljonu niške Tvrđave. Predstavljeni će biti Lađušićevi radovi iz ciklusa “Megastrukture”

Prema rečima istoričarke umetnosti Anđele Dukić, ciklus “Megastrukture” donosi slojevite i inspirativne radove, a umetnik se u njima blisko povezuje sa haosom, pa njegovim savladavanjem dolazi do reda na putu ka istini.

Megastrukture zamišlja i gradi kontinuiranim traganjem za svim načinima na koje one mogu da isplivaju na površinu platna – naglašava da su one ogromno neiscrpno polje kojim će se baviti tokom narednih decenija. Kolorit predstavlja središte njegovog kreiranja putem ekpresivnog stvaralačkog postupka

Marko Lađušić rođen je 1967. godine u Pelagićevu. Osim toga što je slikar, on je vajar i multimedijalni performans umetnik. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku za primenjenu skulpturu. Na tom fakultetu je danas redovni profesor.

Imao je 18 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 90 grupnih, u regionu i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi deo su postavki u javnim prostorima, privatnim i institucionalnim kolekcijama, kao što su muzeji, galerije, velike kompanije, fakulteti i kolonije.

Bio je deo tima nacionalne selekcije Republike Srbije na 23. Međunarodnoj izložbi “Triennale di Milano” 2022. godine, a u svom rodnom gradu, Pelagićevu, trenutno se formira legat njegovog slikarskog i skulpturalnog opusa.