Izložba likovne kolonije “Vlasina” u Oficirskom domu

Foto: Instagram Leskovački kulturni centar

Likovna kolinija “Vlasina” ove godine obeležava jubilarnih 50 godina postojanja. Istoričar umetnosti Srđan Marković je autor izložbe na kojoj je sačinio izbor dela od 45 umetnika. Izložba će se održati u utorak 7. marta sa početkom od 18.00 časova u Oficirskom domu.

Kolonija postoji već 50 godina i prvih deset godina svog postojanja održavala se pod nazivom “Kopašnica” u istoimenom selu koje se nalazi kod Leskovca. Od sredine osamdesetih godina 20. veka izložba se održavala na Vlasinskom jezeru koju je organizovalo Dom kulture, odnosno današnji Leskovački kulturni centar.

Kolonija je od osnivanja posebno bila privržena umetnicima mlađe generacije sa prostora bivše Jugoslavije. Kasnije pored mladih pozivaju se i afirmisani umetnici  iz Leskovca, Beograda i mnogih mesta južne Srbije kao što su gradovi Niš, Vranje, Prokuplje, Priština i Kosovska Mitrovica. Poslednjih godina selektor kolonije je dr umetnosti Nina Todorović.

Zahvaljujući Koloniji ova ustanova ima više od 700 umetničkih dela značajne za leskovačku likovnu baštinu.

Pored umetnika različitih generacija iz Leskovca (Jovan Popović, Gmitar Obradović, Dragoljub Stanković Čivi, Đorđe Vasić, Zoran Krulj, Petar Spasić, Ivan Milenković …) na izložbi su zastupljena i dela Velizara Krstića, Miodraga Nagornog, Zdravka Mandića, Zorana Furunovića, Đura Radonjića, Zorana Jovanovića Dobrotina, Zorana Petrušijevića, Nine Todorović i drugih.

Izložba će trajati do 19. marta.

Global Digital Clinik