Izložba foto kluba “Suva Planina” i retrospektiva radova Radula Perišića

Radule Perisic
Foto: Radule Perišić

Godišnja izložba fotografija foto kluba “Suva Planina” i niškog umetnika Radula Perišića biće otvorena u sredu 12. decembra. Otvaranje je od 17 sati u Galeriji Društva arhitekata Niša.

Najavljeni su izlagači iz zemlje i inostranstva, kao i retrospektiva niškog fortografa koji će se niškoj javnosti predstaviti u okviru posebnog dela izložbe. Nosioc ovogodišnje izložbe je Radule Perišić.

Sociolog i fotograf, Radule je svojim radom spojio ove dve društvene sfere prikazujući fotografijom probleme marginalnih grupa, specifičnih potkulturnih grupa, ali beležeći i vedrije stvari društvenih odnosa i društvenih događaja.

Član je foto kluba “Suva planina“ od njenogovog osnivanja. Baveći se fotografijom više od dve decenije, Radule je učestvovao na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove fotografije objavljivane su i u domaćim i stranim medijima.

Kao foto klub, koji je u svojoj osnovi nastao od grupe entuzijasta udruženja esperantista, na svojim godišnjim izložbama jedan deo prostora odvojen je za promociju esperanta. Svake godine izložba ima drugačiji karakter, od tematskih do slobodnih tema. Takođe ostavlja prostora da se njeni članovi promovišu kroz deo samostalne izložbe tj. samostalnog dela u okviru klubske izložbe.

Inače, foto klub “Suva Planina” je zvanično formiran 2006. godine. Osnovna ideja kluba je da se unutar njega druže fotografi iz svih sfera fotografije, bilo da su oni profesionalci ili ameteri, a sa svrhom razmene iskustava i druženja. Klub od tada krajem svake godine organizuje klubsku izložbu fotografija međunarodnog karaktera.