Izložba Dragana Kitanovića u Galeriji Art55

Izložba Dragana Kitanovića biće otvorena u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova u Galeriji Art55.

Dragan Kitanović je rođen 15.04.1951. godine u Bršljinu, Novo Mesto, Slovenija. Osnovnu školu završava u Istarskom Lovranu i Banjaluci gde družeči se sa braćom Berber, Mersadom i Omerom dobija prve lekcije iz crteža i grafike. U Nišu završava gimanziju Stevan Sremac i Pravni Fakultet. Radni vek kao pravnik provodi u Elektronskoj industriji Niš. Od gimnazijskih dana aktivno se bavi crtežom, slikanjem i grafikom.

Umro je u Nišu 02.11.2019.

Crtež je za Dragana bio osnov svih tehnika kojima se bavio, polazište koje mu je davalo sigurnost i izvesnost da će ideju izvesti do kraja, da će se izraziti u punini, bez ostatka.

U crtežima koji nisu samo u tušu, već su obogaćeni prelivima boja, nekad prozirnim a nekad gustim, odnosno u tzv. kombinovanim tehnikama, likovni akcenti su samim tim potenciraniji, oblici plastičniji, likovna sintaksa daleko bogatija i izražajnija.

Racionalan, ali ne i hladan, već suzdržano emotivan, nenametljiv i skroman, Dragan Kitanović je živeo u svetu svoje umetnosti, kojoj se dokraja predavao i koja mu je bila pribežište od realnosti koja ga nije štedela.

Global Digital Clinik