Izložba „Dani“ Dušana Stanojevića u Art55 galeriji

Dušan Stanojević

Izložba Dušana Stanojevića pod nazivom „Dani“ održaće se u Art55 galeriji. Otvaranje izložbe zakazano je za danas, a trajaće do 15. oktobra.

Dušan Stanojević je rođen u Aleksincu, a živi i radi u Beogradu. Srednju umetničku školu, smer tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, pohađao od 2009. do 2013. godine. Osnovne akademske studije završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu na slikarskom smeru u klasi profesora mr. Zorana D. Kostića. Master akademske studije završavao je od 2018. do 2019. godine na Fakultetu unetnosti u Nišu, u klasi profesora mr. Zorana D. Kostića.

Izložba „Dani“ vezuje se za pravoslavne monahe i prikazuje se jedna karakteristika. Naime, spolja gledano oni su neprimetni i mirni, jednostavnih pokreta, bez velike dinamike, ipak kad zagrebemo spoljašnost iz njih kulja vatra, svaki od njih je po jedan zaseban plamen koji, što je manji spolja snažnije gori. To je plamen duhovne borbe. Svako unutrašnje stanje manifestuje se spolja. Duh oblikuje materiju. Kod nekih se na licima ocrtavaju rezultati borbe sa nekom strašću, njene oštrine ili tuge, melanholije.