Izložba „30 godina Srna filma i Кinoteke Republike Srpske“ u Nišu

Foto: Istorijski arhiv Niš

U ponedeljak, 20. marta 2023. u 12.00 časova u holu Istorijskog arhiva Niš biće otvorena izložba „30 godina Srna filma i Kinoteke Republike Srpske“ u organizaciji Kinoteka Republike Srpske i Istorijski arhiv Niš povodom obeležavanja 30 godina prve kinoteke u Republici Srpskoj.

Osnovana kao Srna film, ratne 1992. godine, produkcijska kuća je pratila život i sudbinu naroda na prostoru Republike Srpske. Od 2009. godine nosi naziv Кinoteka Republike Srpske, a do sada je iz njene produkcije izašlo 30 dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova nagrađivanih na brojnim međunarodnim festivalima.

Pored 30 plakata na kojima je prikazan razvoj Кinoteke Republike Srpske, na otvaranju izložbe biće prikazan i tridesetominutni dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa zapada“.

Film je snimljen po motivima knjige „Ratni dnevnik – Pale 1993-1995″ čija je autorka farmaceut Jeni Ligtenberg, holandske humanitarke koja je došla na Pale u nameri da donese humanitarnu pomoć, a naredne tri godine provela je u bolnici Кoran pomažući ranjenicima, pacijentima i drugim ugroženim ljudima.