Izdvojena sredstva za Romski kulturni centar

Aneks ugovora za revitalizaciju tvrđave
Foto: Turistička oranizacija Niša

Veće grada Niša odlučilo je da izdvoji 3,6 miliona dinara za otvaranje Romskog kulturnog centra. Kulturni centar će biti u zgradi u kojoj se sada nalazi Mesna kancelarija ’12. februar’.

Osim toga, Niš će izdvojiti još 1,4 miliona za stipendiranje srednjoškolaca romske nacionalnosti.  Kako prenosi portal Danas.rs, za realizaciju Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma u ovoj godini predviđeno pet miliona dinara. Na predlog romskih udruženja odlučeno je da novac bude utrošen za stipendiranje učenika i otvaranje kulturnog centra.

Utvrđeno je da je za adaptaciju i obnovu Mesne kancelarije ’12. februar’, i otvaranje Romskog kulturnog centra, biti potrebno 3,6 miliona dinara. Ostatak novca biće uložen u stipendiranje. Prema pisanju Danasa, romska udruženja izdvojila su stipendiranje kao jedan od prioriteta, kako bi se deca romske nacionalnosti motivisala da nastave školovanje nakon završene osnovne škole.

Sekretar Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, Mirjana Popović, izjavila je da je u prošloj školskoj godini osnovnu školu u Nišu je pohađalo 1.114 dece romske nacionalnosti. U srednjim školama bilo je svega 86, a na fakultetima izmedju 40 i 50.

Stipendija će iznositi 5 000 dinara. Isplaćivaće se deset meseci, a stipendije neće biti dodeljene učenicima koji već primaju neke druge stipendije. Uslov za dobijanje stipendije je prosečna ocena iznad dva i po. Takođe će uslov biti i najmanje ocena tri iz vladanja.

Dostava hrane u Nišu