Izabrane najbolje dečje knjige u 2019. godini

Naslovne strane knjiga
Dobitnici nagrade za najbolju dečju knjigu u 2019. godini. Foto: NKC

„Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade“ za najbolju dečju knjigu u 2019. godini, ravnopravno je dodeljena Sonji Ćirić za roman “Neću da mislim na Prag” i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama “Drama u podrumu gospođe Joje”.

Konkurs za ovu nagradu raspisan je u decembru prošle godine, a konkurisala je 41 knjiga iz produkcijske 2019. godine. Žiri su činili pesnik i ilustrator Peđa Trajković (predsednik), profesor književnosti i bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović. Sednica je održana 01. juna 2020. godine, a odluka o pobednicima je bila jednoglasna. U uži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađenih, i sledeća dva naslova: „Ptica na vetar“, Vesna Aleksić i “Rođen kao zmaj”, Dragan Hamović.

Roman Sonje Ćirić, „Neću da mislim na Prag“ je nežna, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas  jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja. Spisateljica vešto i krajnje suptilno,kroz jednu ( ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje, prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa ( pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom
lakoćom: bez suvišnih obrazlaganja, bez patetike , ali sa pažljivo odmerenom naivnošću sa kojom  vera i nada u dobro, ljubav i bolju sutrašnjicu tek dobija smisao. Duh nove, tzv. Zed generacije, kroz neminovnu dominaciju savremenih sredstava komunikacije u svakodnevici tinejdžera i sleng koji ga prati, naravno da je prisutan, ali nijednog trenutka ne remeti literarni sklad, niti mu autorka ni za tren ne dozvoljava da ovlada u pripovedanju.

Knjiga Dejana Aleksića „Drama u podrumu gospođe Joje“ je šaljiva poema u kojoj u potpunosti dolazi do izražaja autorova zanatska pesnička virtuoznost i beskrajni niz duhovitih dosetki koje proizilaze jedna iz druge. Oslanjajući se i na svog provereno dobrog (i za utisak o knjizi vrlo značajnog) likovnog saradnika K.Milovanovića, Aleksić se ovoga puta opredelio za  LOVE STORY trećeg doba, birajući likove čiji spoj sam po sebi stvara komičnu situaciju. Istovremeno, pesnik otvara još jedan „kolosek“ priče koji čitavo delo treba da oboji njegovim prepoznatljivim nonsens šaradama i veštim „žongliranjem“ rečima i metaforama u čemu, kao i uvek, uspeva u potpunosti. I ovom knjigom Dejan Aleksić se potvrđuje kao jedan od malobrojnih pravih i značajnih sledbenika Duška Radovića, što, s obzirom na motive uspostavljanja i istorijat ove nagrade, uopšte nije bilo nebitno.

Nagrada se ove godine dodeljuje četvrti put, dodeljuje je Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom juna 2020. godine.
Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Exe-Net