Iz Mini maxi lige u Nišu se rađaju fudbalski šampioni

Mini maxi liga
Mini maxi liga

Na hiljade dečaka i devojčica uzrasta od 4 do 12 godina starosti prošlo je kroz “Mini maxi ligu” iz koje su nastali fudbaleri koji sada igraju za najveće domaće i svetske klubove, među kojima su i Zvezda i Mančester Siti, kaže Nemanja Dančetović, direktor Mini maxi fudbalske lige Niš.

“Mini maxi liga nastala je sada već davne 2001. godine u organizaciji Dečije fudbalske asocijacije sa ciljem da popularizuje fudbalsku igru, približi fudbal najmlađima i upozna mališane sa fudbalskom igrom kroz pozitivna iskustva koja će najviše doprineti njihovoj želji da se trajno opredele za ovaj sport”, kaže Dančetović.

“U Nišu Mini maxi počela je da se igra pre 9 godina i od tada niški klubovi poput Free kick Niš, Radnički Niš, Filip Filipović Niš, Železničar Kopernikus redovno konkurišu za naslov republičkog šampiona u ovim kategorijama”, ističe  Nemanja Dančetović.

Prednost Mini maxi lige je što vodi brigu o najmlađima i njihova edukacija u sportu su od prioritetnog značaja za njihov duhovni i telesni razvoj kao i za usvajanje zdravih stilova života, kaže Dančetović i dodaje da se ova liga igra u zimskom periodu što je još jedna prednost za decu koja se bave sportom.  

“Pokretanjem ovih takmičenja takozvani ”mrtvi” zimski period postao je povoljan i koristan, jer zimi nema dovoljno sporskih aktivnosti, tako da Mini maxi liga najmlađima pruža radost takmičenja u kontinuitetu,  ali i ono što je najvažnije nauče osnovne fudbalske tehnike i veštine kretanja”, ističe prvi čovek Mini maxi fudbalske lige u Nišu.

Put od dečijeg fudbalskog takmičenja do profesionalnog sporta  

Dančetović objašnjava da se Mini maxi liga najpre realizuje na gradskom nivou, zatim na regionalnom, nakon čega najbolji timovi regiona idu na republičko takmičenje gde se bore za titulu državnog šampiona.

Ovo dečije takmičenje igra se po klasičnim fudbalskim pravilima u dva poluvremena od po 15 minuta na malim terenima sa podlogom od veštačke trave koje garantuju deci pravi fudbalski ambijent.

Smanjene dimenzije terena prirodno povećavaju broj kontakata igrača sa loptom, a mantinela koja ograđuje terene ima funkciju da spreči prekide igre, koji su u slučaju dece veoma česti, i dodatno povećava broj kontakata sa loptom za dobrih 20 do 30%.

“Realizaciju ovog programa Dečija fudbalska asocijacija sprovodi sa ogromnim entuzijazmom i verom da će mini i maksi takmičenja u budućnosti postati deo svake lokalne zajednice u Srbiji, ali i u region”, kaže Dančetović.

Republička takmičenja u zavisnosti od starosti dece (mega, maksi, midi, mini, mikro) ove godine održaće se tokom aprila u Zrenjaninu, Beogradu, Jagodini i Smederevskoj Palanci.

Global Digital Clinik