In memoriam: Mira Furlan

mira furlan
Foto: mirafurlan.net

Filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara u 66. godini života. Vest o smrti glumice objavljena je danas na njenom zvaničnom sajtu.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine. Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama. Tamo je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala je u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu.

Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema. Zapamćene su njene uloge u filmovima Kiklop, Antuna Vrdoljaka, U raljama života i Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića i u filmu Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Bile su zapažene i njene uloge u TV serijama Velo misto, Vuk Karadžić i Bolji život.

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. godine zbog krize u Jugoslaviji. Već 1993. godine je u seriji Vavilon 5 tumačila ulogu Delen, što ju je proslavilo u SAD. Glumila je i u popularnoj američkoj seriji Izgubljeni.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija. Po povratku na naše prostore, Mira Furlan je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun.

 

Dostava hrane u Nišu