Ilija Petrović: Nova nada niške košarke

Ilija Petrović

Do nedavno se vodilo pitanje da li niški Konstantin ima snage, ambicija i sredstava da izdrži do kraja i uđe u viši rang takmičenja. Nažalost, Nišlije nisu uspele, jer im je kamen spoticanja bio Bor, koji je u popularnom ,,Čairu’’ savladao Konstantin i plasirao se u Drugu ligu.

Već dugo se priča o tome da li je Niš grad košarke, takođe, žašto talenti odlaze iz grada, bez obzira da li žele da ostane ili ne. U svakom sportu, pa i u košarci, pojavljuju se mladi talenti koji „obećavaju“ i koji žele da svoj grad predstavljaju u najboljem mogućem svetlu. Svi oni bi voleli da ostanu u svom matičnog klubu, gradu i grade svoju budućnost.

Nažalost, naš grad na to neobraća pažnju. Ove godine, budžet još nije isplaćen ekipama, koji nikad manji nije bio. Jedan od tih mladih talenata je i košarkaš Konstantina Ilija Petrović.

On je rođen 2005. godine, naravno u Nišu, gde želi da gradi svoju karijeru. Mladi Ilija je veliki talenat i ove sezone je igrao i u juoniorima i senorima i pokazao da je veliki potencijal. On čeka da mu neko iz kluba ponudi ugovor, ali kao po običaju i kako to uvek biva, kada treba da se pređe sa reči na deli, nigde nikog, muk!

Ilija voli ovaj sport i počeo je da trenira nakon finala Svestkog prvenstva 2014. godine, jer mu je tada delovala zanimljivo.

,,Gledao sam finale svetskog prvenstva 2014-te sa porodicom i košarka mi je izgledala veoma zanimljivo, roditelji su me pitali da li želim da treniram taj sport i ja sam rekao da želim. Majka me je prvo upisala u Naisus ali sam vrlo brzo prešao u Junior kod Vladimira Kovačevića koji mi je dosta pomogao’’ – započeo je on.

Nastavio je i dodao da mu znači da igra za obe selekcije, kako bi se što pre navikao na senorisku košarku.

Ilija Petrović

,,Mnogo mi znači što igram za obe kategorije jer ne može svako da dobije tu šansu, a trebao bih da se polako privikavam na seniorsku košarku, isto tako mnogo toga olakšava to što je trener za obe kategorije isti jer su kretnje veoma slične’’ – rekao je mladi Petrović.

Ilija nije zadovoljan toliko senorima, jer misli da je mogao što više da doprinese.

,,Svojom igrom za juniore sam uglavnom zadovoljan, bile su neke utakmice za koje nisam bio fizički spreman zbog bolesti i povreda i njih je verovatno bolje da sam preskočio, a za učinak sa seniorima nisam toliko zadovoljan jer mislim da sam mogao više da doprinesem, ali sam dosta toga naučio od saigrača i zahvalan sam na tome’’ – dodao je.

Po njemu najveći problem što Konstantin nije dobro prošao u juniorskoj ligi je komunikacije između igrača.

,,Siguran sam da smo u juniorskoj ligi mogli mnogo bolje da prođemo. Po meni jedan od problema je komunikacija izmedju igraća, a drugi je to što su nam otisla dva ključna igrača od prošle sezone’’ – istakao je Petrović.

Takođe, rekao je da to što se seniori nisu plasirali u viši rang, ne može da se gleda kao neuspeh, jer je ekipa Bora bila bolja tokom čitave sezone.

,,To što se nismo plasirali u viši rang sa seniorima ne može da se gleda baš kao neuspeh jer je ekipa Bora bila veoma dobra cele sezone i završila takmičenje sa jednim porazom, a mi smo od njih izgubili i u kupu i obe utakmice u ligi. Isto  tako, za nas juniore koji smo ove sezone igrali za seniore je možda čak i bolje što nismo ušli u b ligu jer ćemo nadam se imati dobru minutažu sledeće sezone’’ – priča mladi košarkaš.

 

On kaže da nije pod pritiskom, ali da se dešavalo da se unervozi kada je tesna utakmica.

,,Generalno nisam pod pritiskom ali se dešavalo da se unervozim kada je neka tesna utakmica zbog cilja koji smo imali za ovu sezonu’’ – dodao je.

Rekao je da ne razmišlja toliko o budućnosti, već da vežba iz dana u dan da bude bolji.

 

,,Ne razmišljam toliko o budućnosti samo vežbam i trudim se da budem bolji iz dana u dan, ali nadam se da ću biti na širem spisku za juniorsku reprezentaciju’’ – istakao je Ilija.

O tome da li očekuje da mu Konstantin ponudi ugovor, rekao je da ne razmišlja trenutno o tome, a kad bude završio školu i kada bude sagledao ponude koje ima, razmisliće o svemu.

,,Ne razmišljam o tome, trenutno mi je najbitnije da završim školu pa ću videti koje sve ponude imam i odlučiću šta ću da uradim’’ – dodao je.

U školi mu uglavnom izlaze u susret kad god mogu što se tiče utakmica i treninga.

,,Idem u elektrotehničku školu, profesori su ovde veoma dobri i pošteni ljudi. Razredni mi izlazi u susret koliko god može. Iz škole izostajem jedino kada imam utakmice. Do duše dosta seniorskih treninga sam propustio zbog škole jer su nam treninzi bili svaki dan u 13:30’’ – rekao je Petrović.

Na kraju je govorio o svom vremenu van košarke, i istakao je da ipak dan ne može da mu prođe bez nekog sporta, jer su svi u njegovom okruženju u sportu.

,,Uglavnom gledam serije i utakmice ili sam sa prijateljima igramo basket ili igrice. Skoro svi ljudi sa kojima se družim su u sportu tako da ne može dan da mi prodje bez fudbala ili košarke, isto tako dosta utakmica Radničkog sam gledao uzivo na Čairu ove sezone’’ – zaključio je Ilija Petrović.

Na kraju se postavlja pitanje, da li će još jedan talenat otići iz grada koji sebe naziva ’’gradom košarke’’ zbog neodlučnosti i neodgovornosti rukovodećih kadrova ili ćemo konačno dati šansu mladim nadama da pokažu svoj potencijal.

Takođe, mladi Ilija je ove godine zapažen od strane reprezentacije 3X3. Selektor nacionalnog tima je poslao klubu da se odazove ako je u mogućnosti i i da je na širem spisku. On se nada će se naći na spisku putnika za Poljsku ovog leta.