III Červišijada u Tešici kod Aleksinca u subotu 2. oktobra

Foto: print screen youtube

III Červišijada, odnosno takmičenje u pripremanju ovog starinskog jela od belog mesa, brašna, masti i belog luka organizuje Udruženje „Super žene” iz Tešice.

U dvorištu osnovne škole ova manifestacija okupiće kako takmičare tako i gurmane.

Červiš ili ajmokac je staro jelo srpskih domaćica sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 13 časova kada će biti proglašen i početak pripremanja červiša. Nakon sat vremena žiri će odraditi svoj posao, a zatim će biti upriličena i degustacija.

Manifestaciju prati kulturno-umetnički program

Priprema červiša

Potrebno je:

 • 300 g pilećeg belog mesa
 • 4 čena belog luka
 • 150 g ulja (ili masti)
 • 6 kašika brašna
 • suvi biljni začin
 1. Meso naliti vodom, dodati 1 kašiku suvog biljnog začina i staviti meso da se kuva. Kada je meso kuvano, izvaditi ga iz supe i iscepkati na končiće, nije dobro seckati ga.
 2. U dubljem tiganju sipati ulje, kad se zagreje dodati 4 čena naseckanog belog luka i malo propržiti, zatim dodati 6 kašika brašna, pa i to propržiti, paziti da brašno ne požuti.
 3. Pomeriti tiganj od vatre, pa polako dodavati iscepkano belo meso. Sve lepo izmešati, da se masa ujednači.
 4. Staviti na vatru i dolivati supu u kojoj se kuvalo meso i mešati, da se dobije gustina, kao za kačamak.
 5. U koliko ne bude dovoljno supe, dodati toplu vodu, probati i dosoliti po ukusu. Pržiti na vatri, dok ulje ne počne da se odvaja od mase.
 6. Služi se toplo. Uz červiš se može služiti i vino, jer je veoma jak i kaloričan.

Dobro došli!

Udruženje žena "Super žene" Tešica