II Centralna Balkanska Olimpijada umetnosti i igre za Grand Pehar Medijane 2019

II Centralna Balkanska Olimpijada umetnosti i igre
II Centralna Balkanska Olimpijada umetnosti i igre

U nedelju od 10h do 21h, 3. marta, u Domu Vojske u Nišu održaće se II Centralna Balkanska Olimpijada umetnosti i igre za Grand Pehar Medijane 2019.

Idejni tvorac i organizator ovog geostrateskog kulturnog projekta za Južnu Srbiju je predsednik Balkanske alijanse – Evgenija Trofimchuk iz Moskve, koja je ponudila saradnju predsedniku Gradske opštine Medijana Nebojši Kociću.

Prihvaćeno partnerstvo dovelo je do uspešne realizacije uz podršku Ambasada Rusije i Bugarske, Niškog Univerziteta i Fakulteta Umetnosti iz Niša, Ruskog humanitarnog centra u Nišu i drugih lokalnih i medjunarodnih organizacija. 

Ove godine, veliku čast i podršku Olimpijada je dobila od komande kopnene vojske u Nišu uz odobrenje sale Doma oficira komandantom generalom potpukovnikom g. Milosavom Simovićem.

Parada zastava

Svečanu ceremoniju Olimpijade sa Defileom Zastava otvoriće učesnici iz pet država: Srbije, Bugarske, Rusije, Belorusije i Kine. U okviru parade, puštaće  se i himne Srbije, Bugarske i Rusije u znak prijateljstva i posvećenosti osnivanju Olimpijade na jubilarni datum, tj.na dan kada se navršilo 140 godina od kraja ropstva pod Turcima u regionu.

Tradiciju zvaničnog otvaranja Parade Olimpijade,  već drugu godinu, svojim prisustvom i govorom podržaće generalni konzul Bugarske g. Edvin Sugarev,  ruski diplomata i direktor Ruske skole u Ambasadi RF, g. Mihajil Nikolajevic Senjak, sef kabineta predsednika GO Medijana, gdja Mima Zivković koji ce svečano objaviti otvaranje Olimpijade u Nišu, čime ce se pokrenuti nastavak  tradicije velikog olimijskog umetničkog internacionalnog prijateljstva na Balkanu.

Dostava hrane u Nišu