Humanitarni bazar u Tvrdjavi za Andreu i Maksima koji boluju od retkih bolesti

Andrea Stojanović, jedanaestogodišnja Nišlijka, boluje od retke bolesti – glutarna acidurija tip 1, jedina sa tom dijagnozom u Srbiji. Osim toga, ona ne može da hoda, da govori, da sedi samostalno i još ima problema sa žvakanjem. Maksim Milenković, takodje naš sugradjanin, ima retku genetsku mutaciju, za koju postoji terapija u Berlinu, pa mu je neophodna veća svota novca za dalje lečenje. Upravo za njih dvoje, Udruženje Porodična filharmonija, organizuje u sredu 19. jula od 15h do 22h humanitarni bazar u Tvrđavi, na šetalištu kod Letnje pozornice.

Iako je pored osnovne dijagnoze prate još dijagnoza epilepsije, spastične tripareze, cerebralne paralize i F71.0 Andrea je, ističu u Fondaciji, jedno veselo i nasmejano dete, voli da se druži, hrabro vežba, nastavu pohađa u kućnim uslovima i zbog toga su joj potrebni intenzivni logopedski i fizikalni tretmani kao i pomagala i suplementi koji će joj omogućiti kvalitetniji i bolji život.

Za Maksimov napredak, kako se navodi na sajtu Fondacije, potrebno je omogućiti intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, specijalističke preglede, orofacijalnu masažu i terapije gutanja, genetsku terapiju, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, kao i sredstva za troškove puta i smeštaja u zemlji i inostranstvu. Da nevolja bude veća, Maksim je nedavno, opet bio hospitalizovan.

Budite deo nečijeg ozdravljenja i kupite umetnine i unikatne ručne radove, poručuju iz Udruženja Porodična filharmonija