Hteli su da menjaju svet: Pedeset godina od studentskih protesta

Protest studenata juna 1968. u Beogradu
Protest studenata juna 1968. u Beogradu; Foto: Večernje novosti

Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” i EU Info kutak Niš organizuju akademsko predavanje, pod nazivom „Pedeset godina od studentskih protesta“, koje će održati profesor dr Branislav Stevanović, u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke, u utorak, 13. marta 2018. godine, sa početkom u 18 sati.

U fokusu ovog predavanja biće politička situacija u svetu i tadašnjoj Jugoslaviji, razlozi za javljanje nezadovoljstva i put studentskih nemira 1968. godine.

Sukobi studenata i milicije
Sukobi studenata i milicije; Foto: Wikipedia

Posetioci će, između ostalog, moći da čuju gde su prvo pokrenuti građanski protesti, kakav je to uticaj imalo na naše društvo i kakav je kulturni, socijalni i moralni značaj imalo buđenje mladih u našoj zemlji i celom svetu.

Više o predavaču

Profesor dr Branislav Stevanović je sociolog politike. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nišu, magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Od 1991. godine radi na ovom fakultetu, najpre kao asistent, a onda i kao nastavnik, na departmanima za sociologiju i novinarstvo.

Redovni je profesor i autor više desetina naučnih radova iz oblasti sociologije politike i sociologije kulture.

Predavanje je deo ciklusa akademskih predavanja, koja Univerzitetska biblioteka i EU Info kutak realizuju već godinu dana.

Prisustvo predavanju je besplatno, ali iz organizacionih razloga svoje prisustvo potvrdite do ponedeljka, 12. marta, do 19 sati, na mejl officenis@euinfo.rs, ili na broj 018/254-461.

Global Digital Clinik