Hoće li biti proslava maturskih večeri i koliko težak prijemni očekuje osmake

maturske večeri
Foto: Naissus. info, arhiva, ilustracija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je za RTS, da se nada da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslava, kao i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za maturske večeri. On je najavio i da će testovi na prijemnom ispitu biti lakši, kao i da će biti mnogo više pitanja na zaokruživanje. Poručio je i da će svaka zloupotreba biti procesurana i najstrože kažnjena.

Gostujući na RTS-u Ministar Ružić je, naveo da bi bilo dobro da u skladu sa poštovanjem mera važan dan u životima i malih i velikih maturanata protekne u nekim institucionalizovanim okvirima.

“Nadam se da ćemo danas na sednici Kriznog štaba dobiti tu preporuku i to odobrenje i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za te maturske večeri”, rekao je Ružić.

On je naglasio da je svakako zdravlje na prvom mestu, ali da je sveobuhvatna imunizacija doprinela da možemo da razgovaramo na tu temu i da je vreme da se ta odluka konačno donese.

Ružić je kazao da je bolje tako organizovati mature, nego što deca već prave proslave bez znanja nastavnika ili roditelja.

“Veoma je važno da na jedan odgovoran način tome pristupimo i da se to održi onako kako je i predviđeno”, poručio je ministar.

Kada je reč o prijemnom ispitu, Ružić je rekao da će testovi biti lakši, a da će više pitanja biti “na zaokruživanje”

“Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila”, rekao je Ružić.

Govoreči o tome kako se testovi čuvaju on je rekao da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

“Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM”, objasnio je Ružić.

Istakao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru. Kazao je i da će “svaka zloupotreba biti kažnjena”.

Foto: Naissus. info, arhiva, ilustracija

Istakao je da odgovornost nose direktori, ali i nastavnici koji će biti zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa.

“U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora”, rekao je Ružić.

“Svako onaj ko pomisli da pod mantrom ‘ljudski faktor je zakazao’ pokuša da zloupotrebi tu činjenicu da dolazi u dodir u neko kratko vreme sa testom svakako će biti procesuiran i najstrože kažnjen. Ako je to nekome to palo na pamet, ja poručujem da im ne pada na pamet”, naglasio je Ružić.

Objasnio je testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Izvor: RTS