Gramofonske ploče: Pucketavi zvuk se ponovo čuje

gramofonske ploče
Foto: Ilustracija, Pixabay

Da li gramofonske ploče u vama bude nostalgiju?

Gramofonske ploče obeležile su period zlatne Jugoslavije, ali kao što to biva sa medijima, novi je potisnuo stari. Kasete i kompakt diskovi preuzeli su ulogu prenosioca zvuka, a ploče su se povukle i čekale svoj trenutak. Poslednjih nekoliko godina poraslo je interesovanje za ploče, a ove godine bile su najprodavaniji prenosilac zvuka na tržištu. Razlog za to je to što se one kao medij čuju bolje od svega ostalog.

21. prvi vek obeležio je napredak tehnologije, koji je uslovio ubrzanje svakodnevnog života. Jureći obaveze i ciljeve, zadovoljavamo se instant uživanjima koja brzo zaboravimo. Vreme koje bi trebalo da posvetimo sebi žrtvujemo.

Pandemija korona virusa zaustavila je naše ubrzane živote, i podsetila nas da je vreme koje posvetimo sebi dragoceno. U tim trenucima, mnogi od nas odlučili su da isprobaju nešto novo, poput slikanja i učenja novog jezika.

Tražeći nove načine da se zabave, mnogi su otkrili gramofone i ploče. Neki su ga otkrili prvi put u životu, a neki su se vratili starom dobrom pucketavom zvuku.

 

Gramofon “Clearaudio Statement V2” koji košta £92,500.

Ovo potvrđuje i Igor Aleksić, vlasnik Vinyl Cafe-a u kojem se i prodaju gramofonske ploče. „Poslednjih par meseci, od završetka vanrednog stanja povećano je interesovanje za ploče.  Izgleda da su svi tokom karantina popravljali gramofone, i kupovali nove, u nedostatku drugih vidova zabave. Više dolaze srednjoškolci i studenti. Uglavnom kupuju rok, ali mene raduje što kupuju i džez i klasičnu muziku“, priča on.

Vinyl Cafe

Igor je svoju prvu ploču izabrao kada je bio veoma mlad, i danas je čuva na ulazu svog lokala da svedoči generacijama koje se zaljubljuju u ovaj jedinstveni zvuk.

Santana – Europa. Prva ploča Igora Aleksića

„Starija populacija pločama se vraća iz nostalgije, mladi dolaze možda zbog mode. Bez obzira na motiv, na kraju shvataju da je to neprevaziđen zvuk. Sve se svodi na uživanje u muzici“, smatra on.

Igor dodaje da prve prodavnice ploča u Nišu, poput Jugotona koji je bio na početku Obrenovićeve ulice, zadnjeg sprata nekadašnje robne kuće “Beograd” ili “Nišelektra” u Voždovoj ulici, spadaju u toponime urbane geografije našeg grada.

Klasici koji su se prodavali pre i koji će se prodavati uvek

Zoran Cekić, vlasnik Vintage shop-a, takođe svedoči porastu interesovanja za gramofonske ploče. „Dolaze i mlađi koji su tek okrili ploče, i oni koji su im se vratili, ali definitivno ima više mlađih. Traži se ono što se tražilo i ranije, od domaćih najviše EKV. Što se strahih izvođača tiče traže se Majkl Džekson, Pink Flojd, klasici koji su se prodavali pre i koji će se prodavati uvek. Od novih bendova najviše su traženi Arctic Monkeys“, kaže on.

gramofonske ploče
Vintage shop u Davidovoj ulici

Zoran Cekić, sluša ploče od svoje 15. godine, a prva koju je kupio je ploča grupe Leb i sol. „Tada sam shvatio da mu zvuk ploče više odgovara od drugih nosača zvuka, i dan danas se time bavim i volim da slušam.”

Uz ploče vreme prolazi drugačije

Slušanje ploča zaista jeste nešto posebno, romantično i jedinstveno. Naš sagovornik, Igor Aleksić, smatra da su one posebne zbog procesa slušanja. „Vreme drugačije prolazi kad slušate ploče. Ploča zahteva da joj se posveti vreme, da budete prisutni. Pored zvuka, prednost gramofonskih ploča je i u mnogo ubedljivijoj fizičkoj formi. Kako zbog same veličine, tako i zbog omota u kojem se nalazi. Omot kao važan deo ploče pruža dodatni deo uživanja u muzici, jer može da se razgleda i da pruži obilje informacija o muzičarima koje upravi slušamo, a tu su i tekstovi pesama Sve u kompletu stvara drugačiji utisak u odnosu na druge medije“, zaključuje on.