Godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije

 Slavko Ćuruvija

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom NATO bombardovanja, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao u Beogradu.

Na današnji dan pre 25 godina u centru Beograda ubijen je Slavko Ćuruvija, novinar i vlasnik “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”.

Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015. sedamnaest godina od ubistva Ćuruvije.

Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Tom presudom su na po 30 godina zatvora osuđeni šef Državne bezbednosti (DB) u vreme vlasti Slobodana Miloševića Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020.

Odluku je, između ostalog, obrazložio time da je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici.

U ponovljenom postupku Specijalni sud je u decembru 2021. doneo presudu kojom su ponovo Marković i Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak dobili po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je od decembra 2022. razmatrao žalbe optuženih.

U odluci, koja je objavljena 2. februara, navodi se da se da je Apelacioni sud doneo odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom, jer je prvostepeni sud “prekoračio optužbu, povredio identitet optužbe i presude i nije rešio predmet optužbe”.

Nakon ponovnog ispitivanja svedoka, sud je utvrdio da su iskazi iz istrage “ne samo nepouzdani, već i da se ne mogu sa sigurnošću prihvatiti kao istiniti”.

Po oceni Apelacionog suda, “tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gde učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za ubistvo Ćuruvije, a nije izveden ni jedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica iz najviših struktura vlasti”.

“Činjenica da je Slavko Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti, za ovaj Sud nije sporna, ali s obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuća presuda, to se Sud nije ni mogao upuštati u motive izvršenja ovog krivičnog dela”, navedeno je na sajtu suda.

Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1986. godine, radio je u listu Borba. gde je bio glavni i odgovorn urednik.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list „Nedeljni telegraf”, a dve godine kasnije i “Dnevni telegraf”.

Global Digital Clinik