Gitara Kurta Kobejna prodata na aukciji za rekordnih 6 miliona

gitara kurta kobejna
Foto: Luftika

Gitara Kurta Kobejna, koju je koristio za snimanje čuvenog koncerta „Unplugged“ grupe „Nirvana“ 1993. godine, prodata je na aukciji.

Gitara Kurta Kobejna prodata je za 6 miliona dolara, što je rekord za takav instrument, saopštila je aukcijska kuća Džulijen. Kupac koji je bio prisutan na aukciji u Los Andjelesu, australijski je preduzetnik Piter Fridman, osnivač kompanije Rod Majkrofons. Fridman je rekao da će Kobejnovu gitaru izlagati u brojnim svetskim gradovima.

Pre ove aukcije, najskuplja je bila gitara čuvene marke Fender Stratokaster, poznata kao „Blek strat“, koju je koristio Dejvid Gilmur, gitarista kultne britanske grupe „Pink flojd“. Ta gitara je prodata 2019. godine za skoro četiri miliona dolara.

Poluakutistična gitara Kurta Kobejna predstavlja redak model D-18E američkog proizvodjača Martina. Takvih gitara ima samo 302, a Kobejnova je iz 1959. godine, navela je ranije aukcijska kuća Džulijen.

Koncert „Unplugged“ (Bez struje) snimljen je u Njujorku 18. novembra 1993. na vrhuncu slave grupe „Nirvana“. Bend je uticao na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž.

Kobejn je snimio taj koncert manje od šest meseci pre nego što je 5. aprila 1994. izvršio samoubistvo.

Izvor: luftika.rs