Gipsy Kings u filmu o Šabanu Bajramoviću

The Gipsy Kings by Baliardo

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings, u Sava Centru u nedelju 2. decembra, snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike, Šabanu Bajramoviću.

Paco Baliardo, osnivač Gipsy Kingsa, pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovića i posvetiti mu nekoliko pesama. Između ostalih, izvešće i originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”, kao i pesmu “My Way”.

Direktor Nišvila, Ivan Blagojević, izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo, a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way”. Ovu pesmu je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju.

Reditelj filma o Šabanu Bajramoviću je Željko Mirković, a film će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove. Inače, Mirković koji je rođeni Nišlija, nosilac je 53 internacionalne nagrade, kandidature za Oskara i predavač predmeta “Film i digitalni mediji“ na američkom univerzitetu. Sa svojom ekipom snimao je nastupe, kao i izjave o Šabanovoj muzici, najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix – Šaban Bajramović”. Među njima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi.

Željko Mirkovic je izjavio da Šaban i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “Meke Moći“ i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda. Dodaje da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod“.

“Najbolje sa Nišvila u Beogradu“

Koncert u Sava Centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu”. Taj koncert održan je zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu u čast tada preminulog pevača.

Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nišvila u
Beogradu“. Pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj
Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom dr Dragoslavom Petrovićem. Nastupiće i jedan od najboljih srpskih džez sastava, “Eyot”, a u foajeu “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”.

Takođe, posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih na umetničkoj kolonizaciji niške tvrđave “Art to go Jazzy“ kao i strip radove ovogodišnje “Nišville Striporame“ među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.