Gastro-turistički festival u Nišu okupio majstore kulinarstva iz 24 zemlje

Internacionalni gastro turistički festival u Nišu; Foto: Grad Niš
Internacionalni gastro turistički festival u Nišu; Foto: Grad Niš

Završen je 5. međunarodni Gastro – turistički festival koji je bio održan od 15. do 17. juna u Parku “Sveti Sava” u Nišu. Okupio je majstore kulinarstva i ugostiteljske radnike iz 24 zemlje koji su se takmičili pojedinačno i ekipno.

Tim povodom u Gradskoj kući priređen je i prijem za učesnike ovog internacionalnog festivala koji je organizovalo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Učesnici internacionalnog gastro turističkog festivala u Nišu; Foto: Grad Niš
Učesnici internacionalnog gastro turističkog festivala u Nišu; Foto: Grad Niš

“Za posetioce najatraktivnija je bila priprema velike pljeskavice od 65 kg i leskovačke mućkalice od 3.000 litara. Rad takmičara pratili su sudijski timovi sastavljeni od svetski priznatih majstora kulinarstva koji su odlučivali o pobedniku internacionalnog festivala u svim kategorijama“, rekao je ispred organizacije festivala, Zoran Mirašević.

Prijemu su prisustvovali i pomoćnica ministra za turizam Vera Trefald i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski koja je podsetila da je srpska kuhinja na međunarodnoj kulinarskoj sceni predstavljena na najbolji način, pre svega zahvaljujući nesebičnom trudu članova Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika.

“Imajući u vidu da je Nišavski okrug jedan od najvećih u zemlji, nadam se da će festival zaživeti i u ostalim gradovima okruga, koji, takođe, imaju šta da ponude“, kazala je Sotirovski.

Prijem u Gradskoj kući za učesnike Gastro-turističkog festivala; Foto: Grad Niš
Prijem u Gradskoj kući za učesnike Gastro-turističkog festivala; Foto: Grad Niš

“Grad Niš stao je iza ove manifestacije i već od naredne godine dobiće novu, mnogo veću dimenziju, kako bi postala jedan od brendova ne samo Niša, već i čitave jugoistočne Srbije, koja je nadaleko poznata po svojim brojnim specijalitetima”, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Prijem u Gradskoj kući za učesnike Gastro-turističkog festivala; Foto: Nišavski okrug
Prijem u Gradskoj kući za učesnike Gastro-turističkog festivala; Kuvari sa Sicilije; Foto: Nišavski okrug

Ujedno, u ime buduće saradnje, organizator je uručio zlatne plakete gradonačelniku Niša , načelnici Nišavskog upravnog okruga, gradskom većniku, direktoru Turističke organizacije Niš, predsedniku GO Mediana i ostalim akterima koji su podržali održavanje Festivala, kao i plakete zahvalnosti gostima iz inostranstva i učesnicima ovogodišnje smotre dobre hrane.

Global Digital Clinik