Francuska: Nikotin kao sredstvo u terapiji protiv korona virusa

Nikotin kao sredstvo protiv korona virusa. Foto: pixbay

Francuski istraživači ističu da bi nikotin mogao da bude zaštita od korona virusa. Uskoro bi trebalo da krene testiranje te hipoteze.

Nekoliko studija u svetu pokazalo je da se među obolelima od korona virusa nalazi mali broj pušača. Njih ima između 1,4 i 12,5 procenata, iako je broj pušača među stanovništvom mnogo veći.

Jedna francuska studija o 500 lakših i težih slučajeva korona virusa pokazuje mali broj pušača među tim pacijentima. Rezultati pokazuju da je procenat pušača bio 5%. Autor studije Zahir Amura, objasnio je za AFP da pušača ima 80 odsto manje među pacijentima obolelim od KOVID-19, nego što ih ima u ukupnoj populaciji istog pola i iste starosti.

Zaključak je da se nikotin vezuje za ćelijski receptor i da na taj način sprečava da se za njega veže virus, objasnio je profesor Žan-Pejer Šango, sa Pasterovog instituta i sa Kolež d Frans, u Parizu. Dodaje da bi nikotin mogao smanjiti jaku reakciju imunog sistema na virus.

Još jedna kinseska studija, objavljena u martu, pokazuje slične podatke. Naime, u Kini je od 1000 zaraženih 12,6% pušača, iako ih među stanovništvom ima oko 28%.

Uskoro počinje testiranje hipoteze

S obzirom na to da u praksi ove tvrdnje nisu dokazane, uskoro će se krenuti sa kliničkim ispitivanjem kako bi hipoteza bila dokazana. Istraživanja bi trebalo da se sprovedu na tri načina. Prvi testovi biće sprovedeni na medicinskom osoblju. Kod njih će se nikotinski flasteri testirati kao preventivna mera i zaštita od COVID-a 19. Drugoj grupi pripadaće pacijenti na bolničkom lečenju, kojima će flasteri biti deo terapije. Treća grupa su pacijenti na intezivnoj nezi, sa najtežom kliničkom slikom.

Stručnjaci ističu da i pored ovih podataka, hipoteza još uvek nije dokazana i da će istraživanja tek utvrditi njenu tačnost. Napominju da ovo nije razlog da ljudi samoinicijativno lepe sebi flastere ili počnu da konzumiraju cigarete. Upozoravaju i da su pacijenti koji puše, često imali komplikacije sa plućima, zbog uticaja koji supstance iz cigareta imaju na njih.

Izvor: The Guardian