Fondacija Alek Kavčić: Od danas dostupni i besplatni udžbenici za prvi i drugi razred

fondacija alek kavčić
Foto: Ilustracija, Unsplash

Fondacija Alek Kavčić saopštila je da su od danas na platformi besplatnabiblioteka.com dostupni i udžbenici za prvi i drugi razred osnovne škole.

Fondacija Alek Kavčić, koja za cilj ima promociju obrazovanja i nauke, saopštila je da su udžbenici odobreni od strane Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. To znači da se mogu u nastavi.

„Za sve udžbenike prvog i drugog razreda osnovne škole dozvoljena je distribucija, umnožavanje ili bilo šta drugo što učitelji ili roditelji smatraju da im je potrebno”, stoji u saopštenju.

Podsetimo, projekat u okviru Fondacije ugledao je svetlost dana u januaru, kad su omogućeni besplatni udžbenici za treći i sedmi razred.

Ipak, da li će udžbenici biti korišćeni zavisi od prosvetnih radnike. Oni su ti koji odlučuju koji će ih koristiti. Ukoliko ova ideja zaživi, roditelji više neće izdvajati desetine hiljada svake školske godine. Jedino što će ih koštati jeste štampanje.

Udžbenici su dostupni na platformi Besplatna biblioteka, preuzimanje je jednostavno. Dostupne su dve verzije- za računar i mobilni telefon.

Iz Fondacije se zalažu da đacima koji su zainteresovani za papirni oblik udžbenika, obezbede štampane udžbenike u boji. Cena bi iznosila svega 2 dinara po stranici.

“Ovakva cena je veoma niska. Pokrila bi samo troškove rada, materijala, štampe i distribucije. Bez ikakvog profitiranja. U pregovarima smo sa potencijalnim partnerskim štamparijama koje bi veličinom svog tiraža mogle da podnesu ovu nisku cenu”, navode.

“Očekujemo da ćemo bar 4 meseca pre početka školske godine, dakle u maju 2021, imati razvijen sistem štampe i distribucije. U međuvremenu, molimo učitelje, nastavnike i direktore, a i roditelje da apeluju na njih, da se u svojim školama opredeljuju za besplatne udžbenike objavljene na našem sajtu”, zaključuju.

O velikoj zainteresovanosti među građanima govori i činjenica je prvog dana nakon objavljivanja skinuto 8.670 udžbenika, što bi u knjižarama koštalo oko 60.000 evra.

U Srbiji se ratuje se protiv besplatnih udžbenika

Dostava hrane u Nišu