Besplatni udžbenici za osnovce: Fondacija Alek Kavčić omogućila da udžbenici budu dostupni svima

besplatni udžbenici
Foto: Ilustracija, Unsplash

Besplatni udžbenici dostupni su osnovcima zahvaljujući ideji profesora na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu, Aleksandra Kavčića.

Projekat u okviru fondacije “Alek Kavčić” ugledao je svetlost dana, kada su pre nekoliko dana omogućeni besplatni udžbenici za treći i sedmi razred osnovne škole. U proceduri odobravanja su i udžbenici za četvrti i osmi razred. Rok za odobrenje je 1. mart. Kada budu odobreni, i oni će se naći na platformi.

Autori su profesori, nastavnici, profesori fakulteta. Za neke udžbenike otkupljena su prava od Zavoda za udžbenike da bi bili objavljeni besplatno.

Foto: PrtSc

Ministarstvo prosvete odobrilo je ove udžbenike, i oni se mogu koristiti u nastavi.

Ipak, da li će tako biti, zavisi od prosvetnih radnika, jer su oni ti koji odlučuju koji će se udžbenici koristiti. Ukoliko ova ideja zaživi, roditelji više neće izdvajati desetine hiljada svake školske godine. Preuzimanje udžbenika je besplatno, a jedino što će ih koštati jeste štampanje.

Udžbenici su dostupni na platformi Besplatna biblioteka, preuzimanje je jednostavno, a dostupne su dve verzije- za računar i mobilni telefon.

Iz Fondacije kažu da trenutno rade na iznalaženju načina da đacima koji su zainteresovani za papirni oblik udžbenika, obezbede štampane udžbenike u boji za cenu od svega 2 dinara po stranici.

“Ovakva cena je veoma niska, i pokrila bi samo troškove rada, materijala, štampe i distribucije, bez ikakvog profitiranja. U pregovarima smo sa potencijalnim partnerskim štamparijama koje bi veličinom svog tiraža mogle da podnesu ovu nisku cenu”, navode.

“Očekujemo da ćemo bar 4 meseca pre početka školske godine, dakle u maju 2021., imati razvijen sistem štampe i distribucije za svega 2 dinara po stranici. U međuvremenu, molimo učitelje, nastavnike i direktore, a i roditelje da apeluju na njih, da se u svojim školama opredeljuju za besplatne udžbenike objavljene na našem sajtu”, zaključuju.

O velikoj zainteresovanosti među građanima govori i činjenica je prvog dana nakon objavljivanja skinuto 8.670 udžbenika, što bi u knjižarama koštalo oko 60.000 evra.

 

Dostava hrane u Nišu