FK Radnički slavi svoj 98. rođendan. Čestitka igrača i stručnog štaba (VIDEO)

radnički rođendan

24. aprila 1923. godine osnovan je FK “Radnički”. Real sa Nišave slavi svoj 98. rođendan

Meraklije danas slave 98 godina postojanja i ponosne su na najveći uspeh niškog kluba – polufinalista Kupa UEFA, što je ovaj niški klub sa Čaira postigao sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka.

POČECI FUDBALSKOG KLUBA 1923-1933

Malo koji klub deli život svojih navijača i sugrađana kao „Radnički“. Osnovan 24. aprila 1923. godine pod okriljem i iz delovanja opozicione Komunističke partije, koja je u Nišu, radničkom gradu, bila na vlasti od 1920. godine.

Te godine, osnovan je FK „Iskra“ koji će potom menjati ime u „Proleter“ i konačno „Radnički“. Predsednik kluba bio je Miloš Marković, a među osnivačima i igračima bili su i Josip Kolumbo i Stanko Paunović.

Klub je svojom požrtvovanom borbom za ulazak u Moravsku fudbalsku župu, zadobio simpatije i naklonost celog grada, a kako bi izborio materijalnu sigurnost i mogućnost da nastupa u višem rangu takmičenja, „Radnički“ je dobijao pomoć građana, a pre svih Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ koje je 1924. godine priredilo humanitarnu zabavu kojom su obezbeđena sredstva za funkcionisanje kluba.

U tim godinama, klub, njegovi igrači, čak i navijači, prolazili su kroz represiju policije i vlasti, kojoj su naziv kluba, boja njegovih dresova, kao i petokraka na grbu kluba, predstavljali političku pretnju. Popularnost kluba je, ipak rasla, i tu niko, pa ni represija vlasti, nije mogao ništa.

„Radnički“ je u svojoj prvoj sezoni, 1924/1925. osvojio prvo mesto u takmičenju Moravske fudbalske župe. Ovaj uspeh, klub će ponoviti u sezoni 1927/1928. Valja istaći, da je u okviru Sport Kluba „Radnički“ 1925. godine, sa svojim delovanjem otpočela sekcija u ženskoj hazeni (velikom rukometu), preteči današnjeg rukometa, sporta koji će se u sledećim decenijama razvijati i snažiti u Nišu i koji će do danas ostati jedan od najznačajnijih i najuspešnijih sportova u našem gradu.

Uvođenje šestojanuarske diktature 1929. godine, dovelo je do političke zabrane rada Sport Kluba „Radnički“.

  Legende Čaira: Dušan Mitošević, najbolji strelac u istoriji Radničkog u elitnom rangu

KLUB ZA VREME RATA 1933-1943

Suočen sa zabranom, „Radnički“ ne odustaje. U narednim godinama, klub će nastaviti sa delovanjem u okviru fuzije i pod imenom „Građanski“, ali će nakon sedam godina, 1936. godine vratiti ime „Radnički“ i nastaviti sa radom, ovoga puta u Trupalu.

Borba za zvaničnu afirmaciju trajala je do oktobra 1938. godine kada klub uspeva da se vrati u Jugoslovenski nogometni savez. Dobrim igrama, „Radnički“ napreduje, probija se u više rangove takmičenja, ali posle odigranog jesenjeg dela prvenstva 1941. godine u društvu najjačih niških klubova, ne nastavlja prolećni deo šampionata.

U tada već ratnim uslovima klub ponovo prestaje sa radom februara 1942. godine. Igrači, kao i rukovodstvo „Radničkog“ priključili su se partizanskom pokretu.

POSLERATNI PERIOD 1943-1953

Rat je ostavio teške posledice na SK Radnički. Mnogi članovi kluba izgubili su živote ili bili zarobljeni.

Nekoliko meseci nakon oslobođenja Niša 14. oktobra 1944. godine, potpisan je dokument kojim se nastavlja kontinuitet kluba iz 1923. i 1936. godine a ime kluba se menja sredinom iste godine, i umesto Sport kluba, u skladu sa novim društvenim tendencijama, „Radnički“ postaje Fiskulturno društvo.

Ipak, već 1947. godine, uslediće novo gašenje kluba. Takozvano „klubaštvo“, odnosno velika popularnost dva gradska fudbalska kluba „Železničara“ i „Radničkog“, dovela su do oštrih kritika vrha Partije i sportskih radnika Srbije, pa su dva suparnička kluba fuzionisana u jedan, „14. Oktobar“.

Iako je čitavu sezonu igrao u Prvoj jugoslovenskoj ligi, „14. Oktobar“ nije izdržao pritiske nezadovoljnih Nišlija koji su želeli povratak svojih ljubimaca, „Železničara“ i „Radničkog“. Klub je 1948. godine krenuo sa dna, iz Pete Zone NR Srbije. U tom periodu FK Radnički pruža sjajne partije i kao trećeligaš stiže čak do polufinala Kupa Jugoslavije 1952. godine.

ULAZAK U PRVU LIGU 1953-1963

Kao atraktivan rival, FK Radnički je od početka ’50-ih redovno bio domaćin u prijateljskim utakmicama ekipama iz inostranstva. U Nišu su gostovali Makabi, Grac, ASK Klagenfurt, a povodom zvaničnog otvaranja stadiona Čair, 28.septembra 1955. upriličen je meč sa ekipom Iraklisa.

Svoje prve utakmice u inostranstvu FK Radnički je odigrao na turneji po Grčkoj ’55. (Aris, Iraklis i Doksa) i ’57. (Iraklis, Paok i Aris). Ozbiljan rad daje rezultate.

U sezoni 1955/56. FK Radnički prvi put nastupa u drugom rangu takmičenja. Zanimljiv detalj iz 1957. je pripajanje Trgovačkog Radničkom koje je značajno doprinelo jačanju kluba.

Pedesetih godina, Nišlije su imale svoje ljubimce među igračima „Radničkog“, pre svih Branislava Canića – Bepca, te braću, desno krilo Pavla Mičića – Pakija i levo krilo Petra Mičića – Pekija, zatim Živorada Stankovića – Kendu. 1960. godine, u klub je dovedeno veliko pojačanje, golman, čuveni Miodrag Knežević.

Ovaj transfer je bio početak novog razdoblja u istoriji kluba. Svesni da se ne mogu takmičiti u pogledu regrutovanja i plaćanja igrača sa državnim klubovima, „Crvenom Zvezdom“ i „Partizanom“, „Radnički“ se opredelio za pomoć i saradnju sa klubovima Niškog fudbalskog podsaveza.

Regrutujući mlade igrače iz Niša i južne Srbije, prosleđujući ih na „kaljenje“ u „manje“ klubove iz Niškog podsaveza, „Radnički“ je uspešno gradio bazu talentovanih fudbalera, i postao veliki klub.

Svesni komercijalizacije fudbala koja je dolazila iz Beograda, rukovodstvo kluba je po prvi put napravilo upravni odbor sačinjen od rukovodilaca najznačajnijih lokalnih preduzeća. U upravnom odboru bili su direktori Elektrodistribucije, robnih kuća „Niš“, preduzeća „Otpad“ i mnogi drugi.

Po osnivanju, Upravni odbor je postavio jasan cilj, ulazak „Radničkog“ u Prvu jugoslovensku ligu. To se i desilo već 1962. godine u dramatičnom dvomeču sa favorizovanim skopskim Vardarom, nakon jedanaesteraca FK Radnički postaje i prvoligaš.

Najveći uspeh u istoriji kluba i nezapamćeno slavlje na ulicama Niša.

Popularnost dovodi FK Radnički i na male ekrane. Prvi TV prenos sa Čaira realizovan je 2. decembra 1962. godine kada je FK Radnički ugostio FK Partizan.

EVROPSKI POČECI 1963-1973

Ulazak FK Radnički u prvu ligu 1962. godine

Ulazak FK Radnički u prvu ligu 1962. godine

Ime „Real sa Nišave“, kao simbol snage niškog prvoligaša, pojavilo se prvi put na transparentu 14.aprila 1963. godine na utakmici FK Radnički – OFK Beograd.

Ovo laskavo poređenje sa Real Madridom, započeto među 13 studenata, a kasnije i opšteprihvaćeno, najbolje pokazuje koliko je niška publika volela svoj klub, ali i cenila postignute rezultate. Kvalitetnim partijama FK Radnički dolazi do evropskih mečeva.

Prvu takmičarsku utakmicu na međunarodnoj sceni „Real“ je odigrao u Balkanskom kupu 18. marta 1964. godine protiv Spartaka iz Plovdiva.

Da se dobro snalazi u kup takmičenjima pokazuje 1970. godine kada dolaskom do polufinala nacionalnog kupa ponavlja uspeh iz 1952. godine. Ugled koji je klub uživao potvrđen je gostovanjem reprezentacije SSSR-a u Nišu marta 1965. godine kao i turnejom po Južnoj Americi 1969. godine.

Ostaće upamćen i rekord iz 1969. godine kada je FK Radnički osvojio maksimalan broj bodova u prva četiri prvenstvena kola i to bez primljenog gola.

SLAVNI DANI KLUBA 1973-1983

Najuspešnija decenija u burnoj istoriji kluba. Nakon titule jesenjeg prvaka 1973. godine, na jesen 1975. godine FK Radnički osvaja i svoj prvi međunarodni trofej – Balkanski kup, pobedom u dvomeču sa Eskišehirsporom iz Turske.

I pored toga što je ovo jedini međunarodni trofej koji je klub osvojio, i činjenice da je sasvim sigurno reč o velikom trofeju, za najznačajniji uspeh „Radničkog“ se uzima učešće u Kupu UEFA, i igranje polufinala ovog kupa u svojoj drugoj od ukupno tri sezone koliko je klub odigrao u ovom takmičenju.

U sezoni 1979/80 najboljim plasmanom u domaćem šampionatu (osvojeno treće mesto), izboreno je prvo učešće u Kupu UEFA, gde klub svoju prvu utakmicu u ovom prestižnom takmičenju igra u Lincu 17. septembra 1980. godine protiv FK Lask.

Nakon toga sledi utakmica sa FK Beroe iz Bugarske i osmina finala Kupa UEFA sa AZ Alkmarom. U svom drugom učešću u Kupu UEFA u sezoni 1981/82, pamtiće se velike utakmice „Reala sa Nišave“ sa Napolijem, Grashopersom, Fejnordom, Dandi Junajtedom.

Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički u sezonama evropskih kupova kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču Kupa UEFA od strane nemačkog Hamburga.

Sportske uspehe pratila je i infrastruktura, pa je tako FK Radnički 15. avgusta 1982. godine u meču protiv tuzlanske Slobode prvi put na Čairu igrao pod reflektorima.

Do raspada SFRJ, samo jednom je ispao iz Prve lige i to u sezoni 1984/85, nakon čega se već u narednoj sezoni vraća u elitno takmičenje.

Period nakon raspada države bio je težak period i za niški Radnički, a klub je više puta stizao i do trećeg ranga takmičenja. Ponovni je član elitnog ranga od sezone 2012/13, prvi put nakon devetogodišnjeg tavorenja po nižim ligama.

U sezoni 2013/2014 “Real sa Nišave” osvaja 6. mesto, što je najbolji plasman kluba u poslednjih 30 godina.

Već u sezoni 2015/16. zauzima visoku 5. poziciju što je novi rekord kluba, koji budi nadu svih Nišlija da će Radnički ponovo izaći na međunarodnu scenu i ponoviti svoje nekadašnje uspehe.

I u narednoj sezoni zauzeta je ista pozicija, dok se u tekućoj sezoni nalazi na 4. mestu, iako je do prethodnog kola držao poziciju broj tri, ipak do kraja plej-ofa ima vremena da se ponovo izbori mesto koje sigurno vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Uspesi FK Radnički

Treće mesto u prvenstvu Jugoslavije, (1979/80, 1980/81)

Tri puta polufinalista Kupa SFR Jugoslavije (1951/52, 1969/70, 1976/77)

Dva puta polufinalista kupa SR Jugoslavije / Srbije i Crne Gore (1993/94, 2005/06)

Pobednik Balkanskog kupa (1975/76)

Polufinale Kupa UEFA (1981/82)