Filmski susreti Niš 2019: Program festivala

Filmski susreti Niš
Filmski susreti Niš

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu – Filmski susreti  je najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu, ali i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu.

Reč je o festivalu koji ima izuzetan značaj ne samo za našu lokalnu sredinu i čitavu jugoistočnu Srbiju, nego i za istinsku afirmaciju naše kinematografije i celokupnog srpskog glumišta, budući da su glumci bili i ostali jedina konstantno pulsirajuća vrednost u okvirima domaće sedme umetnosti.

Zadatak je festivala i da prezentuje i afirmiše filmska (ponajpre glumačka) dostignuća u celom regionu, uglavnom putem saradnje sa produkcijama (Hrvatska, BiH − Republika Srpska, Slovenija, Makedonija i Crna Gora) koje su nekada bile sastavni deo jugoslovenske kinematografije (ne zaboravimo da su predstavnici tih produkcija svojevremeno i sami učestvovali na Filmskim susretima, a i proteklih su godina bili redovni gosti festivala povodom nastupa u regionalnim koprodukcionim ostvarenjima).

Na Filmskim susretima će i u 2019. godini biti dodeljeno najmanje osam zvaničnih festivalskih nagrada namenjenih domaćim glumcima, uz najmanje dva potencijalna priznanja za uspešne nastupe stranih glumaca u domaćem filmu, kao i čitav niz nezvaničnih festivalskih priznanja.

Ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala biće ozbiljno organizovane i propraćene dramski osmišljenim i precizno režiranim scenskim programom i smisleno montiranim prigodnim filmskim odlomcima, a kvalitet projekcije na Letnjoj pozornici u Tvrđavi ostaće na već ustanovljenom visokom nivou.

Filmski sureti – program

24. avgust

Svečano otvaranje

Delirium tremens 112’
Reži 80’

25. avgust

Kralj Petar I 125’

IN MEMORIAM
Koja je ovo država 118’

26. avgust

4 ruže 99’
Teret 98’

27. avgust

Taksi bluz 83’
Psi umiru sami 93’

28. avgust

Ajvar 100’
O životu i o smrti 99’

29. avgust

Šavovi 95’
Pijavice 90’

30. avgust

Dodela nagrada
Svečano Zatvaranje
Senke nad Balkanom 2, pilot epizoda 90’
Kude je taj Niš, dokumentarni film o legendi Niša, Žiki Čokaliji 40’
Poslednji Yu filmski romantik, dokumentarno-igrani film o Baji Šaranoviću 52’