Festival festivala u bioskopu Vilin Grad: Najbolji festivalski filmovi pred niškom publikom

Festival Festivala “Najbolji od najboljih” biće održan od 12. do 16. maja u bioskopu Vilin Grad. Na repertoaru će se naći devet najboljih filmova sa najprestižnijih stranih i domaćih filmskih festivala.

Festival festivala će biti jedinstvena prilika da niška publika uživa u filmskim naslovima koji su obeležili ovogodišnja izdanja mnogih festivala. Moći će da pogledaju film Zemlja nomada – dobitnik nagrade Oskar za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, Minari – dobitnik Zlatnog globusa za Najbolji strani film, Još jedna tura – Oskar za najbolji strani film.

Festival će otvoriti drama Zemlja nomada, ostvarenje višestruko ovenčano filmskom nagradom Oskar i to u sledećim kategorijama:

  • za Najbolji film;
  • rediteljka Kloi Džao dobitnica je nagrade za najbolju režiju;
  • dok je glumica Frensis Makdormand osvojila zlatnu statuu za Najbolju glavnu ulogu.

Fern je žena u šezdesetim godinama, koja nakon što je izgubila sve u Velikoj recesiji, kreće na putovanje preko američkog Zapada, živeći u kombiju, poput nomada modernnog doba.

Film Minari je dobitnik

  • Zlatnog globusa za Najbolji strani film,
  • dok je glumica Ju Džung Jun dvostruko nagrađena i to OSKAROM I BAFTA nagradom za najbolju sporednu ulogu.

Film prati priču petočlane porodice, koja se se seli iz Koreje u Ameriku, u potrazi za boljim životom i željom za ostvarenjem čuvenog američkog sna. Na repertoaru festivala u subotu od 20 sati.

Među istaknutim naslovima koji će se naći na repertoaru su i filmovi: Jazavac pred sudom: With the badger on trial, Uzvišenje, Izbrisana istorija, Asistentkinja, Nigde posebno, Veze. 

Festival festivala beće zatvoren u nedelju, 16. maja, i to projekcijom filma Još jedna tura. Ovo ostvarenje je dobilo nagradu Oskar za najbolji strani film.

Ovo je priča o četiri prijatelja koja rade kao profesori u srednjoj školi. Oni pokušavaju da poboljšaju svoj život time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi. Za ovu dramu kažu da je obogatila evropsku kinematografiju zauvek. 

Sve projekcije će biti održane u sali 1 bioskopa Vilin Grad, i to u dva termina: od 18 i od 20 časova. Cene ulaznica su 250 i 300 dinara. Mogu se rezervisati putem sajta bioskopa Vilin Grad ili kupiti na blagajni bioskopa svakog radnog dana od 12 do 22 časa ili vikendom od 10 do 22 časa.

REPERTOAR