Festival dečjeg stvaralaštva „Tabla Fest 23“

Festival dečjeg stvaralaštva

U četvrtak 01. juna 2023. g. sa početkom u 12 sati, u porti Hrama Vaskrsenja Hristovog na Delijskom visu (kod Bogoslovije), će se održati Festival dečjeg stvaralaštva „Tabla Fest 23“.

U četvrtak, na samom festivalu, očekuje nas svečano proglašenje pobednika konkursa za Tabla Fest. Deca koja su se istakla svojim talentom i kreativnošću biće nagrađena za svoje izuzetne radove. Ovaj festival, posvećen deci i umetnosti, već deset godina okuplja mlade talente iz različitih gradova.

Jedan od najiščekivanijih trenutaka festivala biće nastup hora Osnovne škole „Ćele kula“ pod upravom nastavnice Marije Petrović. Mali pevači, poznati kao „Leptirići“, pripremili su poseban program koji će oduševiti publiku svojim vokalnim sposobnostima i energijom.

Još jedan izvođač koji će se pridružiti programu festivala je Vića z kafića, popularni dečji zabavljač. Njegove duhovite pesme i interakcija s decom uvek izazivaju smeh i radost. Sigurno je da će Vića svojim nastupom upotpuniti atmosferu veselja i razigranosti.

Pored muzičkih izvođača, na Tabla Festu će se predstaviti i poznati pesnici za decu iz Niša. Biljana Stanojević, Minja Ilijeva i Rusomir Arsić donose sa sobom svoje pesničke stvaralaštvo, koje će zasigurno očarati mališane svojom maštovitošću i jedinstvenim pričama koje prenose kroz stihove.

Poseban gost festivala biće Elizabeta Georgiev iz Dimitrovgrada, prevodilac i stvaralac za decu na srpskom i bugarskom jeziku. Elizabeta je poznata po svom angažmanu u popularizaciji književnosti za najmlađe i njeno prisustvo će doprineti internacionalnom duhu Tabla Festa.

Pored obeležavanja desetogodišnjice postojanja festivala, biće organizovan poseban segment posvećen zahvalnosti. U sklopu ovog dela programa, biće istaknute organizacije i pojedinci koji su pružali podršku i pomagali Tabla Fest tokom svih ovih godina. Njihova podrška je bila ključna za uspeh i opstanak festivala, te će im biti izražena zahvalnost za njihovu dragocenu podršku.

Još jedna izuzetno lepa vest je da je Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine finansijski podržalo projekat Tablini pesnici. Ove godine će biti štampano dvojezično izdanje Tablinih pesnika na srpskom i bugarskom jeziku. Dr Elizabeta Georgiev iz Dimitrovgrada, poznata stvaralac za decu na srpskom i bugarskom jeziku, preuzela je ulogu prevodioca na bugarski jezik. Ovo će omogućiti širenje Tablinih pesnika i promovisati književnost za decu u obe jezičke zajednice.

Tabla Fest nastavlja da pruža platformu za talente iz oblasti umetnosti i književnosti za decu. Desetogodišnji jubilej je poseban trenutak za refleksiju, slavlje i istaknute umetničke nastupe. Ovaj festival će, kao i do sada, doneti mnogo radosti i inspiracije deci i njihovim porodicama.