Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu na Šangajskoj listi najboljih na svetu

fakultet sporta

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu nalazi se na Šangajskoj listi za prošlu godinu između 150. i 200. mesta najboljih fakulteta na svetu koji se bave sportom, vežbanjem i zdravstvenom naukom.

Na taj način ovaj fakultet je postao najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u jugoistočnoj Evropi, saopštila je ta visokoškolska ustanova.

Šangajska lista svetskog akademskog rangiranja uzima u obzir broj objavljenih naučnih radova koji su indeksirani na naučnoj mreži (Web of Science), ukupni broj citata i citata po objavljenom radu, broj radova objavljenih u 25 odsto najboljih časopisa i procenat objavljenih radova nastalih u saradnji sa stranim autorima, naveo je fakultet.

„Naš fakutet je 2016. godine bio prva institucija Univerziteta u Nišu i jedini fakultet sporta iz Srbije koji se našao na ovoj, najprestižnijoj akademskoj listi. Nadam se da će uspeh našeg Fakulteta biti motiv i ostalim fakultetima niškog Univerziteta da vrednije rade i da podignu kvalitet svoje naučno- istraživačke delatnosti, stremeći ka zajedničkom cilju – da naš Univerzitet svrstamo u grupu najboljih svetskih univerziteta“, rekao je dekan Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić.

Prema prethodnim rangiranjima, ovaj fakultet je dva puta zauzimao poziciju između 200. i 300. mesta, a na prethodno objavljenoj listi našao se, takođe, između 150. i 200. mesta.

  • Na ovom fakultetu kažu da uprkos višegodišnjem uspehu ova visokoškolska ustanova nema svoju zgradu.

Već godinama su „podstanari“ u zgradi Fakulteta zaštite na radu, gde imaju samo malu salu za ples i borilačke sportove.

Veliku salu koja je neophodna za obrazovanje studenata iznajmljuju od Vojske Srbije, a zauzvrat im obučavaju vojnike za samoodbranu i spasioce na vodi.

Još u vreme ministra prosvete Mladena Šarčevića dobili su od Centralne evropske banke novac za izgradnju zgrade i uradili projekat, ali niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ni posle sedam godina nije opredelila zemljište na kojem bi se izgradila fakultetska zgrada.

Izvor: Danas.rs