Fabrika “XingYu” na proleće kreće sa probnom proizvodnjom: Najavljeno 1.000 radnih mesta

Fabrika XingYu
Foto: KLERP

Kineska Fabrika “XingYu” će na proleće krenuti sa probnom proizvodnjom, najavio je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) Dušan Radivojević.

Fabrika “XingYu” bavi se proizvodnom svetala za automobile. Prema rečima Radivojevića u fabrici se trenutno privode kraju unutrašnji radovi i parterno uređenje kompleksa. Kineska kompanija će u fabriku investirati 60 miliona evra.

“U novoizgrađenom pogonu planira se zapošljavanje 1.000 radnika. Ukupna površina čitavog fabričkog kompleksa je 66.000 kvadrata, dok je površina objekata koji se grade skoro 48.000 kvadrata”, izjavio je Radivojević.

Grad Niš je izgradio deo nedostajuće kanalizacione mreže na bulevaru Dimitrija Tucovića. Takođe i vodovodnu mrežu i atmosfersku kanalizaciju u novoprojektovanoj ulici zapadno od fabričkog kompleksa. Započeti su i završni radovi na izgradnji kolovoza i trotoara.

“Ova kompanija je svetski lider u proizvodnji led rasvete za automobilsku industriju” izjavili su ranije gradski većnici.

Tada je Dušan Radivojević rekao da će Niš će imati višetruke koristi od ove investicije. “Pored zapošljavanja, doprinosa za izgradnju objekata i poreza na zarade, u Niš će doći i zaintersovani kooperanti”, smatra on.

Na sednici Gradskog veća usvojen je predlog rešenja da se 16,5 hektara zemljišta u vlasništvu Grada, na lokaciji na kojoj se već gradi pogon kompanije Ksingju, prenese u javnu svojinu Republike Srbije, što će “omogućiti kineskoj kompaniji da dalje širi svoje kapacitete”.

Dostava hrane u Nišu