Evropski vikend posmatranja ptica na Vlasinskom jezeru. I Naissus info portal poželeo pticama srećan put do njihovih zimovališta

Kolonije sivih čaplji i velikih kormorana, prdavci, rumenke, rusi svračak, obične travarke, pirgaste, sive i obične grmuše i carići…Ovo su samo neke od ptica, koje se mogu videti na Vlasinskom jezeru. U okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, 30. septembra organizovano je posmatranje ptica i u PIO Vlasina.

Priliku da pticama požele srećan put do njihovih zimovališta, imale su brojne Nišlije i stare i mlade, koje su put Vlasine krenule zahvaljujući Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ornitologu Slobodanu Markoviću ali i EU info pointu -koji su manifestaciju podržali organizovanjem besplatnog prevoza.

Ovo područje, veoma je bitno za brojnost nacionalne ali i Evropske populacije ptica: rumenka, prdavac, osičar, senica šljivarka, žutoglava pliska, krstokljun i zimovka, a zanimljivo je i to što ornitolozi za samo par dana na Vlasini, mogu da zabeleže jednu trećinu ukupnog broja vrsta ptica, koje se mogu videti na teritoriji cele Srbije.

Ptice ovog područja predstavljaju posebno značajnu i ugroženu kategoriju, a ovo bogatstvo izraženo je sa 125 registrovanih vrsta.

Po međunarodno usvojenim principima zaštićeno je preko 60 vrsta, a po standardima domaćeg zakonodavstva trajno je zaštićeno 50 vrsta.

 

Zahvaljujući dvogledima, koji su u svakom momentu bili dostupni svim izletnicima-posmatračima, i ekipa portala Naissus info imala je priliku da uživo vidi sive vrane na plovećim ostrvcima, kormorana ali i brojne druge ptice, i to već na prvoj “destinaciji”, u Božičkom kanalu.

Inače, predeo izuzetnih odlika “Vlasina” je pod zaštitom države od 2006. godine kao prirodno dobro prve kategorije, takođe nalazi se i na listi Međunarodno značajnih vlažnih staništa (RAMSAR).

Međunarodno je prepoznato i kao značajno područje za biljke. Na Vlasini ima 219 vrsta trave, kao nigde u zemlji.