Evropska unija skinula Srbiju sa liste bezbednih zemalja

Foto: pixbay

Ambasadori zemalja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena.

To će se dogoditi na najmanje dve sedmice, javlja dopisnik Tanjuga iz Brisela. Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji. Dodaje se da će se o mogućnosti otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za dve nedelje.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka ”nema zakonski karakter”, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

“Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Izvor: Luftika