344 nova slučaja u Srbiji: Stopa pozitivnosti 3,97%

Foto: prtsc: Tanjug- YouTube

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna, izjavio je jutros Predrag Kon. Na respiratorima se nalazi 170 pacijenata, a u poslednja 24 sata preminulo je 13 pacijenata.

U Srbiji su do 14. jula registrovana su 4574 aktivna slučaja, a u poslednja 24 časa 344 nova. Testitano je 8659 osoba, a stopa pozitivnosti iznosi 3,97%.

Darija Kisić Tepavčević rekla je da je među zaraženima najviše mladih ljudi. To su osobe koje su bile izložene. “Akcenat je na ličnoj odgovornosti, svi moramo da se ponašamo kao da smo prenosioci virusa”, rekla je ona. Poštovanje mera, poput nošenja maski, i držanja distance, predstavlja najefikasniju prevenciju.

Situacija u Nišu

Epidemiološka situacija u Nišu takođe je alarmantna. Broj pacijenata sa korona virusom hospitalizovanih u KC Niš, u poslednjih mesec dana konstantno raste i dostigao je brojku od 335, izjavio je šef epidemiološko-trijažnog tima te zdravstvene ustanove Nikola Milenković, prenosi N1.

Naveo je da Klinički centar u Nišu trenutno ima na raspolaganju još 200 mesta za prijem kovid pacijenata i dodao da će u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije biti pripremljeni i dodatni kapciteti.

“Epidemiloška situacija je alarmantna, ali znamo šta nas čeka i spremni smo na to”, rekao je Milenković.

 

Global digital clinic