Evo kako izgledaju đačke uniforme u OŠ “Ivo Andrić”

Školske uniforme za dečake
Školske uniforme za dečake

Osnovna škola „Ivo Andrić“ je prva škola u Nišu koja je uvela đačke uniforme.

Čast da nose uniformu sa obeležjem svoje škole dobili su prvaci, njih 115, a uskoro će ih dobiti i ostali učenici nižih razreda.

Školske uniforme za devojčice
Školske uniforme za devojčice

„Devojčice imaju marinsko plave haljinice bez rukava dužine do kolena. Ispod haljinice nose bele košulje, a na nogama bele hulahopke. Dečaci imaju polo majice, takođe marisnko plave boje sa kragnicom u svetlijoj plavoj nijansi, stim da oni mogu da nose farmerice ili pantalone neke druge boje. Na uniformi se nalazi ablem naše škole“, rekla je na svečanoj podeli uniformi, direktorka niške OŠ „Ivo Andrić“ Milica Petković.

Školske uniforme za dečake
Školske uniforme za dečake

Škola je uniforme obezbedila iz sopstvenih sredstava, a na osnovu prethodno sprovedene ankete i uz saglasnost Saveta roditelja i Školskog odbora.

Prva nedelja u oktobru je Dečija nedelja kada organizujemo prijem dece u Dečiji savez i deci delimo bedževe. Odlučili smo da ove školske godine bude nešto drugačije i iznenadimo prvake uniformama”, dodala je direktorka škole.

Marinsko plave majice i haljinice

Prvacima se, kako kažu, uniforme dopadaju, kao i njihovim roditeljima jer smatraju da se tako ukidaju socijalne razlike među učenicima.

“Učenici neće morati da menjaju uniformu u toku leta i zime, jer devojčice mogu preko svojih plavih haljinica da nose džemper. Uniformu će đaci nositi i na putu od kuće do škole”, kažu u OŠ “Ivo Andrić”.

O tome kako će izgledati školska uniforma za đake nižih razreda odlučivala je stručna služba škole.

“Najvažnije je bilo da se deca u uniformi osećaju prirodno, da mogu da je nose i leti i zimi i da su sašivene od prirodnog materijala kako bi se deca osećala udobno. Neke škole u Srbiji su uvele sakoe i kravate, kako za dečake tako i za devojčice, ali za niže razrede smo smatrali da je adekvatnije da uniforma bude ležernija”, kažu u OŠ “Ivo Andrić.

Prema najavama direktorke škole svi učenici će nositi uniformu da bi se znalo kojoj školi pripadaju, a jedna od ideja stručne službe je da ona bude u drugoj boji za svaki razred.

Podsetimo, uniforme u niškim školama su se nosile do 1983. godine.

Global Digital Clinik