Eksplozija u rudniku „Soko“: Osam rudara poginulo, oko 20 povređeno

rudar

U rudniku „Soko“ kod Sokobanje došlo je do eksplozije metana, nakon čega se obrušio deo jame i rudari su ostali zarobljeni, javlja RTS.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović kaže za RTS da je stradalo osam rudara, a da je oko 20 njih povređeno.

Ističe da su uglavnom u pitanju lakše povrede.

„Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac“, dodaje Živadinović.

Navodi da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.
Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić izjavio je za RTS da je u tu bolnicu prevezeno 18 rudara, od kojih trojica sa težim povredama, ali da niko nije životno ugrožen.

Vidić je rekao da je, prema informacijama koje je bolnica dobila, u smeni koja se zatekla u rudniku kada se desila nesreća, bilo 49 rudara.

Naglasio je da ta bolnica trenutno ima dovoljno kapaciteta da zbrine povređene.

„Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo“, navodi Vidić.

U Nišu zbrinuta dva rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

„Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati“, dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.
U toku je akcija spasavanja rudara.
Eksplozija se dogodila u ranim jutarnjim časovima.