Ekološki protesti: Prekršajni sud u Nišu dobio 20 zahteva policije i 127 zahteva učesnika protesta

ekološki protest

Prekršajnom sudu u Nišu do sada je stiglo 20 zahteva policije za pokretanje prekršajnog postupka zbog organizovanja ekoloških protesta 4. i 11. decembra, a 127 gradjana je podnelo zahtev za sudsko odlučivanje o prekršajnim nalozima koji su im uručeni zbog ometanja saobraćaja tokom protesta.

Predsednik Prekšajnog suda Mišel Marković rekao je da su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti protiv 19 stanovnika Niša i jednog stanovnika Aleksinca, a medju 127 ljudi koji su podneli zahteve za sudsko odlučivanje 83 je iz Niša i 44 iz Aleksinca.

Marković je ranije podsetio da za nepropisno kretanje kolovozom Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje kaznu od 5.000 dinara, a za organizovanje okupljanja bez prijave nadležnom organu Zakon o javnom okupljanju predvidja kaznu od 100.000 do 150.000 dinara.

Medju gradjanima Niša koji su dobili prekršajni nalog zbog kretanja po kolovozu tokom ekoloških protesta nalaze se i dekan Pravnog fakulteta Goran Obradović, profesorka Ekonomskog fakulteta i funkcionerka Dveri Tamara Milenković Kerković i profesor Fakulteta zaštite na radu Slobodan Milutinović.

Prekršajni nalozi su uručeni i predsednici niškog odbora Stranke slobode i pravde Jeleni Milošević i predsedniku Gradskog odbora Narodne stranke Djordju Stankoviću.

Svi su oni kazali da ih policija tokom protesta nije legitimisala i od Prekršajnog suda su zatražili objašnjenje kako su identifikovani i kako su se njihovi podaci poput matičnog broja našli u prekršajnim nalozima.