Dveri: Javna rasprava o budžetu GO Medijana farsa u praznoj sali

dveri
Foto: Dveri

Iz Pokreta Dveri tvrde da je javna rasprava o budžetu za 2022. godinu Gradske opštine Medijana održana u praktično praznoj sali, a da su na sednici bili samo predstavnici “Dveri Niš Medijana”.

Iz Dveri navode da je danas u skupštinskoj sali GO Medijana održana “takozvana” javna rasprava povodom izrade predloga budžeta GO Medijana za 2022. godinu.

“Na zakazanu javnu sednicu GO Medijana na kojoj je trebalo da građani da iznesu predloge o tome kako bi trebalo da se troši budžet Opštine Medijana, osim predsedavajućeg i članova Dveri Niš – Medijana nije se pojavio gotovo niko – ni lokalna vlast, ni građani”, navode iz Dveri.

O tome o kakvoj se „javnoj raspravi„ radi, kako navode, svedoči i to da je sala Opštine Medijana u toku trajanja sednice bila zaključana, nakon što su malobrojni prisutni ušli u salu.

“Ovo nikakva javna rasprava nije ni bila jer je osim članova Dveri, nekoliko zaposlenih u Opštini Medijana i par građana u sali nikog drugog nije ni bilo”, tvrde.

Stav Dveri je, kako ocenjuju, da procedura nije sprovedena na zakonski i transparentan način jer zakazana sednica – medijski najavljena kao uvođenje modela participativnog budžetiranja i javne rasprave na tu temu – nije to bila.

Zato su kako ističu, Dveri javno iznele sledeće zahteve:
– Da se javno objave iznos i namena sredstava,
– Da se unapred odredi koliko je novca namenjeno participativnom budžetiranju,
– Da se nakon toga održi zakonska javna rasprava u kojoj bi se uključili civilni sektor, mediji, građani, političke organizacije i sve zainteresovane strane.

Dveri traže i standardizovanu proceduru kako raspored budžeta ne bi zavisio “od milosti vlasti”.

Global Digital Clinik