Dvanaestoro zaraženih korona virusom u Srbiji: četvoro pacijenata u Nišu

Korona virus
Počelo testiranje na antitela

Do 8 časova 11. marta potvrđeno je 12 slučaja zaraženih virusom COVID- 19, poznatijeg kao korona virus.

Do sada je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano 130 osoba, čiji su simptomi odgovarali definiciji slučaja.

Od sedam novih slučajeva koji su registrovani do poslednjeg izveštaja, pet je povezano sa dve ženske osobe kojima je prethodno ustanovljen virus. Potvrđeno je da su bile u direktnom kontaktu sa stranom državljankom kojoj je utvrđeno da je  pozitivna na virus COVID- 19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište. Preostala dva slučaja registrovana su kod osoba koje su boravile u Italiji i Nemačkoj.

Iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane da ne shvataju olako upozorenja. „Ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.“ , upozoravaju iz Ministarstva u svom saopštenju i ističu da je lična odgovornost od presudnog značaja.

Četvoro pacijenata iz Niša kod kojih je potvrđen virus nalaze se u potpunoj izolaciji. Smešteni su u Kliničkom centru uz sve neophodne procedure i njihovo stanje se prati. Nisu životno ugroženi. U Infektivnoj klinici u Beogradu hospitalizovano je šest osoba, a preostalih dvoje nalaze se u Kliničkom centru Vojvodine.

Korona virus stigao u Evropu, pratite širenje virusa u REALNOM vremenu

Privremena zabrana ulaska u našu zemlju strancima iz zemalja žarišta korona virusa

Nestašica maski u Nišu