Donacija iz dijaspore, lekara Vidoja Perića iz Popšice: Put koji spaja Miljkovac – Kravlje

Foto: Svrljig.info
Foto: Svrljig.info

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, zamenik predsednika Gradske opštine Crveni Krst Aleksandar Krstić i resorni opštinski većnik Dejan Stanojević sastali su se danas sa Vidojem Perićem neurologom koji od 1963. godine živi i radi u švajcarskom Luganu.

Lekar Vidoje Perić iz Popšice, koji je osnovnu školu završio u Popšici i Miljkovcu , želi da pomogne svom kraju izgradnjom puta Miljkovac – Kravlje u dužini od oko pet kilometara.

Novi put pored reke povezao bi Vidrište, Topilo, Kravlje, Popšicu, Gojmanovac, Davidovac, Radenkovac i ostala sela. Put bio bio kraći i lakše bi se dolazilo do Niša, Sokobanja, Svrljiga.

vidoje peric
Lekar Vidoje Perić

Ovaj lekar i specijalista neurologije nije zaboravio svoj kraj, a izgradnjom puta, kako procenjuje, zaustavilo bi se iseljavanje i pražnjenje tih sela.

Popšica je bogata termalnim vodama pa je Gordon Perić, sin Vidojev, 2002. godine renovirao bazen koga nazivaju i „Mali Karibi“ zbog ambijenta i bistre zelenkasto-plave boje.

U blizini Popšice je Manastir Svetog Arhangela Gavrila iz doba Nemanjića za koji meštani veruju da je zadužbina Svetog Save. U selu Kravlje nalazi se Kravljanska jama koja je, kako ukazuju meštani, fizički povezana sa Cerjanskom pećinom, pa je izgradnja puta prvi korak u daljem planiranju razvoja turizma.

Popšica je malo brdsko selo na jugoistoku Srbije, u opštini Svrljig. Najpoznatije je po prirodnom bazenu, na nadmorskoj visini od 315 metara, sa konstantnom temperaturom vode od 22’C.

Rekreativan bazen je izgradjen 1969 godine. Dimenzije bazena su 16×16 metara a dubina mu varira od 0,5 metara do 2,0 metara.Čista termalna voda sa izvorom u samom bazenu neprekidno cirkuliše. Protočnost je oko 15 litara u sekundi.

U blizini bazena nalazi se selo Pirkovac i manastir Svetog Arhangela Gavrila. Zanimljivo je i to da pored manastira postoji izvor svete vode i da je potok nizvodno od manastira, pun rakova i pastrmki, što potvrđuje potpunu ekološku ispravnost ove vode