Dom zdravlja nastavlja sa preventivnim pregledima bez uputa i zakazivanja

dom zdravlja

U subotu 7. avgusta i nedelju 08.08. Dom zdravlja po četvrti put organizuje akciju „Otvorena vrata“ namenjenoj realizaciji preventivnih aktivnosti i skrining programima.

Kako navode iz ove ustanove u želji da se poveća obuhvat građana preventivnim aktivnostima, niški Dom zdravlja organizuje tri akcije:

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test.

Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva poziva građane oba pola, starosne dobi od 50-74 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma debelog creva.

U ovom periodu služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede:

– na rano otkrivanje raka grlića materice

– na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska )

– na rano otkrivanje dijabetesa

– na rano otkrivanje depresije

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za laboratorijsku dijagnostiku poziva:

– Građane oba pola starije od 35 godina(koji nemaju registrovanu šećernu bolest) da urade skrining na rano otkrivanje šećerne bolesti i

– Građane oba pola(koji nemaju registrovana kardiovaskularna oboljenja), muškarce starosti 35-69 godina i žene starosti 45-69 godina ili mlađe od 45 godina u postmenopauzi da urade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti.

Uzimanje uzorka krvi za kontrolu krvne slike, glikemije i lipidnog statusa obavljaće se na I spratu, prostor Službe za laboratorijsku dijagnostiku u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.