Dodeljene nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ je uz podršku porodice Milić, Grada, Univerziteta u Nišu i partnera organizovala jubilarnu petu dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“. Osim laureatima kojima su uručene nagrade u okviru zvaničnih kategorija, dodeljeno je i pet Plaketa mira. Ovogodišnja dodela nagrada bila je posvećena miru i ljubavi.

„Ove godine je komisija imala težak zadatak da odabere najbolje među najboljima. Od preko 180 predloženih kandidata, komisija je donela odluku o nagrađivanju njih jedanaestoro, dok danas uručujemo i pet plaketa mira“ – ističe Jovan Milić, osnivač i utemeljivač Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“, on dodaje i koliko je ljudi nominovano kroz sve ove godine

„Za ovih 5 godina, imali smo preko 490 predloženih kandidata, a nagradili smo njih 56, što je broj na koji smo izuzetno ponosni. Tradicionalno, najveće interesovanje je za kategoriju nauka i obrazovanje.“

Magdalena Stanković, heroj nacije, dobitnica je nagrade u kategoriji humanitarnog radna i mirne borbe za ljudska prava.

„Velika mi je čast da sam dobitnica ove nagrade. Ova nagrada nije samo moja, već je nagrada svih onih koji su mi pomogli da moja sestra danas bude živa“ – izjavila je Magdalena, koja je za svega par meseci sakupila neophodnih 30.000 evra kako bi njena sestra nastavila sa lečenjem u inostranstvu.

Nišlije, Teodora Obradović i Milijan Bačević, dobitnici su nagrade u oblasti nauke i obrazovanja:

„Najveću zahvalnost dugujem svojoj porodici, koja je bila uz mene od početka mog školovanja i koja me je uvek podržavala. Moja poruka danas je da se svi vi bavite onim što volite, verujte u svoje snove, samo uz naporan rad i podršku, snovi se i ostvaruju“ – izjavila je Teodora Obradović, inače, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

Među nagrađenima su i Hor Čačanske gimnazije, Sofija Rodić, mlada sportiskinja, Miroslav Milić sa Kosova i Metohije i Gordana Kovačević iz Vršca. Institucije godine su OŠ „Učitelj Tasa“ u Nišu, Centar za promociju nauke i Narodno pozorište Niš.

Dobitnici Plakete mira su: Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije „Novak Đoković“, Nj.E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, Marta Arsovska Tomovska, nekadašnja ministarka za IKT i javnu upravu u S. Makedoniji i sadašnja direktorka tima za digitalizaciju u kabinetu premijerke Srbije, Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ i Otac Predrag Popović.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je šestočlana komisija, koja se nije menjala od osnivanja. Članovi su: Hadži Ivan Redi, čuveni arhitekta, prof.dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Marija Rašić, ispred Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Marjan Zdravković ANIP „Mozaik“, Ljiljana Milić, ispred porodice i Marko Vučetić, ispred grupe „Mladi menjaju sve(t)“.