Divčibare i Zlatibor – uživanje za sva čula

Divčibare

Ukoliko želite užitak za sva čula i sa   malom sumom novca Divčibare i Zlatibor su idealna destinacija tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ćete pobeći od gradske vreve, već ćete imati sjajnu priliku da izbegnete nepodnošljive vrućine i uživate u hladu drveća.

Vreme je da odagnate predrasude i da se sami uverite da nije reč o mondenskim mestima za koje je potrebno izdvojiti mnogo novca. Ukoliko napravite dobar organizacioni plan budite sigurni da ćete doživeti nezaboravno iskustvo u netaknutoj prirodi. Miris borovine, cvrkut ptica i uživanje kraj kaskada je samo delić bogate ponude koje Divčibare i Zlatibor pružaju.

Divčibare – netaknuta prirodna oaza

Divčibare su zahvaljujući blagotvornoj klimi, bujnoj vegetaciji i izuzetnoj hrani prava mala oaza prirode. Poznate su kao idealno mesto za boravak sa decom. Ukoliko želite da uživate u čarima netaknute prirode onda su Divčibare idealna destinacija za vas. Nesumnjivo je da ćete uživati u lepotama šuma, lekovitog vazduha i vode.

Divčibare smeštaj je bogat i raznovrstan sa hotelima, apartmanima kao i sobama za iznajmljivanje. Mnogo smeštajnih kapaciteta je napravljeno zadnjih godina i stalno se prave novi.

Bilo da odaberete neki od zanimljivih sadržaja za mališane, šetnju lekovitim  pešačkim stazama ili odmor pored vodopada, sigurno je da ćete obradovati sva čula.

Divčibare su uzbudljiva destinacija tokom cele godine bez obzira da li dolazite na odmor sa decom ili sami. Osim što možete uživati u zanimljivim sadržajima kao što su panoramska vožnja žičarom, avantura park ili zip line možete odabrati šetnju stazama zdravlja i uživati u nestvarno lepom panoramskom pogledu.

Uživajte u panoramskom pogledu

Crni vrh

Da biste stigli do odredišta potrebno je oko pola sata šetnje pešačkom stazom kroz borovu šumu. Lepota prirode i opojni miris borovine će vam šetnju učiniti prijatnijom, mada postoji i druga opcija a to je da se do vrha popnete žičarom. Pogled koji se odavde pruža ostaviće vas bez daha.

Kraljev sto

Do ovog sjajnog izletišta možete doći i vozićem koji svakod dana dolazi do naselja preko Velikog brda. Prema legendi koja datira od davnina car Dušan je sa ovog uzvišenja posmatrao bitku koja se odigravala pokraj Kolubare. Kada je on uživao, ne sumnjamo da ćete i vi uživati u tišini prirode i panoramskom pogledu. Odavde se tokom sunčanih i vedrih dana mogu videti čak Avala i Kopaonik.

Vidikovac Paljba

Ukoliko niste ljubitelj šetnje a uživate u panoramskom pogledu onda je vidikovac Paljba pravo mesto za vas. Do njega ćete lako stići automobilom, jer se nalazi uz glavni put koji povezuje Kosjerić i Valjevo a prolazi kroz centar Divčibara. Pogled koji se odavde pruža ostaviće vas bez daha.

Netaknuta priroda i huk vode predstavljaju  užitak  za sva čula

Od davnina Divčibare su poznate po blagotvornim vodama, tako da ćete ovde imati prilike da uživate među brojnim izvorima i slapovima.

Vodopad Skakalo

Ovaj neverovatno lep vodopad se svrstava među najgrandioznije vodopade u celoj zemlji i obiluje bogatim kaskadama. Voda sama po sebi ima umirujuće dejstvo, nadahnjuje i inspiriše, tako da ćete se ovde opustiti i obnoviti energiju. Skakalo  se nalazi u neposrednoj blizini puta koji vodi od Divčibara ka Mionici. Na prostranom parkingu možete ostaviti automobil, mada budite oprezni, jer  staza koja vodi ka vodopadu je strma i veoma zahtevna. Idealna  je za avanturiste.

Zlatibor pruža uživanje za sva čula

S obzirom da je Zlatibor mesto na kome se prepliću izuzetna lepota prirode i bogato kulturno nasleđe sasvim je razumljivo što privlači veliki broj posetilaca različitih interesovanja. Širok spektar aktivnosti ovu planinu čini idealnom destinacijom tokom cele godine. Zlatibor smeštaj je bogat i raznovrstan i bez obzira gde god da odsednete uživaćete u opojnom mirisu borovine što ovoj planini daje posebnu draž.

Osim brojnih tematskih parkova koji su zabavno edukativnog karaktera, ovde možete uživati u netaknutoj prirodi hodajući bosi po tepih travi i akumulirati energiju za sve predstojeće izazove.

Vidikovci Zlatibora kao poseban doživljaj

 Obadovo Brdo

Ovaj čuveni vidikovac na Zlatiboru je popularan kako zbog nadmorske visine tako i zbog blizine centra. Reč je o laganoj pešačkoj turi koja vam može poslužiti kao priprema za obilazak nešto zahtevnijih pešačkih staza. Pogled koji se odavde pruža je neverovatan.

Osim što ćete videti padine Tare, Mokru Goru i Branešce uživaćete u povetarcu koji je ovde neminovan. U blizini ovog vidikovca se nalazi lokalitet Oko gde je podignuta spomen česma u čast borcima tokom Prvog svetskog rata.

Vidikovac Gradina

Ovaj vidikovac se nalazi na udaljenosti od oko 5 km od samog centra Zlatibora, a na samom njegovom vrhu se nalazi drvena kućica sa besplatnim teleskopom za posetioce. Odavde se pruža neverovatan pogled.

Ne samo da ćete imati priliku da vidite ceo Zlatibor, već ćete uživati u pogledu koji seže ka Crnoj Gori i Bosni. Predivni pašnjaci kao i borova šuma su nešto što će vas svakako ostaviti bez daha.

Vidikovac Spomenik

Ovo je verovatno jedna od najpoznatijih pešačkih staza, koja je poznata kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom. Ovaj vidikovac je zapravo vrh Šumatnog brda, a sama staza koja vodi ka njemu je poznata kao staza zdravlja.

Ovde ćete udahnutu „ružu vetrova“ koja prema mišljenju klimatologa upravo ovde ima najjači uticaj. Sa spomenika se pruža neverovatan pogled na Tornik i Čigotu kao i na nepregledna seoska prostranstva.

Vidikovac Tornik

Bez obzira da li da odaberete pešačenje uređenom planinarskom stazom ili vožnju žičarom ovde ćete svakako imati prilike da uživate u jednom od najlepših pogleda Srbije. Ne propustite da ovaj nesvakidašnji prizor ovekovečite kamerom kako biste imali nezaboravnu uspomenu.

Svaki od pomenutih vidikovaca nudi nestvarno lep pogled, a pešačenje stazama zdravlja do njih predstavlja poseban užitak. Ne samo da ćete uživati u osvajanju vrhova, već ćete pročistiti bronhije i oporaviti ceo organizam.

Doživite regeneraciju čula uz izuzetan vodopad

Kako biste predahnuli od šetnje planinskim stazama predlažemo vam uživanje uz vodopad gde ćete se uz žubor vode opustiti i prepustiti svim blagodetima koje pruža netaknuta priroda.

Vodopad Gostilje

Ovaj neverovatan vodopad je udaljen nešto više od 20 kilometara od centra Zlatibora i obrušava se sa krečnjačke litice visoke 22m. Vodopad u Gostilju spada u najveće prirodne vodopade u Srbiji.

Dovoljno je samo da stojite pokraj njega i osetićete talas hladnog tuša. Užitak je nestvaran, jer voda sama po sebi deluje opuštajuće i umirujuće što dodatno doprinosi prilivu energije. Sam prostor oko vodopada je izuzetno lepo uređen za turiste. Osim pešačkih staza i dečjeg igrališta mini zoo vrt je nešto što privlači pažnju posetilaca.

I kao što vidite nije potrebna basnoslovna suma novca da biste priuštili nezaboravno letovanje. Divčibare i Zlatibor sa svojim pešačkim stazama, vidikovcima, vodopadima i domaćom hranom nesumnjivo pružaju potpuni ugođaj za sva čula. Sigurno je da ćete se nakon ovakvog letovanja vratiti zdraviji, energičniji i potpuno spremni za obaveze koje vam predstoje.

Kompletnu ponudu smeštaja na ovim i drugim destinacijama širom Srbije možete pogledati na sajtu Apartmani & Vikendice. Raznovrstan smeštaj i direktne rezervacije su prednosti ovog sajta.