Direktoru UKC Niš Zoranu Perišiću odlikovanje za životno delo

perišić odlikovanje
Foto: UKC Niš

Povodom lekarske slave Sveti vrači Kozma i Damjan, lekarska Komora Srbije dodelila je tradicionalne nagrade i povelje zaslužnim lekarima u Srbiji, kao i posebne nagrade istaknutim lekarima u borbi protiv COVID 19 infekcije. Odlikovanje za životno delo pripalo je kardiologu prof.dr Zoranu Perišiću, direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Niš i profesoru niškog Medicinskog fakulteta.

Perišić je na mestu načelnika Odeljenja za invazivnu dijagnostiku i pejsmejkere Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu bio od 1994. godine, gde je razvio nove kardiološke discipline i učinio ih dostupnim građanima celog regiona. Od 2020. nalazi se na čelu najveće zdravstvene ustanove u ovom delu Srbije.

Autor je dve monografije, koautor više udžbenika, autor i koautor preko 350 stručnih radova.

“Da bi uspeli u životu potreban vam je rad ali i da imate malo sreće. Ja sam imao tu sreću da sam dobio priliku da stvaram, da sam dobio priliku da oformim neke nove službe, da stvorim pejsmejker centar, da pokrenem invazivnu i interventnu kardiologiju, da obezbedim da se 24h pokriva akutni infarkt miokarda, da prvi u Srbiji a neke stvari i prvi na Balkanu u interventnoj kardiologiji uradim. Ali, moj najveći uspeh su mladi ljudi koje sam učio i to što danas mogu reći da imam učenike koji su bolji od mene”, rekao je Perišić prilikom uručenja priznanja.

Pored ovogodišnjeg najvišeg priznanja, lekarima Univerzitetskog kliničkog centra otišla su brojna priznanja. Plaketom komore nagrađena je Lidija Ristić, pulmolog iz Niša.

Novoustanovljena nagrada lekarske Komore Srbije za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere, dodeljena je dr Miodragu Đorđeviću. Pored tradicionalnih nagrada, posebne nagrade uručene su i lekarima iz svih zdravstvenih ustanova u Srbiji koji su se istakli u borbi protiv korona virusa, a najveći broj njih je upravo iz UKC Niš.

Nagrade lekarske Komore Srbije, dodeljuju se na predlog lekara,članova Komore iz cele Srbije.