Delegacija kompanije Huawei u Nišu

Predstavnici kompanije Huawei
Predstavnici kompanije Huawei Foto: GradNis

Predstavnici Kompanije Huawei posetili su danas Niš i sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i njegovim saradnicima, kao i predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija razgovarali o saradnji na projektu Niš – pametan grad.

Na radnom sastanku u gradskoj kući, delegacija Huaveja  predstavila je potencijale i mogućnosti ovog tehnološkog giganta koji su već implementirani u većem broju gradova i čije funkcionisanje značajno podiže funkcionalnost tih gradova i posebno pozitivno utiče na kvalitet života stanovnika.

To se ogleda pre svega u vidu smanjenja saobraćajnih i komunalnih problema, što opet dovodi i do smanjenja zagađenja, podizanja energetske efikasnosti, ušteda u električnoj energiji i drugim energentima i, konačno, do ušteda u novcu potrebnom za funkcionisanje najvažnijih gradskih sistema.

Gradonačelnik je istakao veliko zadovoljstvo brzinom sprovođenja dogovorenog jer, kako je rekao, od posete naše državne delegacije Kini jedva da je prošlo nešto više od mesec dana, a već su predstavnici Niša boravili u Kini, a evo i delegacije Huaveija u Nišu.

”To govori o važnosti ovog projekta, ali i našoj želji da Niš što pre uvrstimo u red velikih svetskih gradova u kojima sistem Pametnih gradova već funkcioniše i donosi odlične rezultate, i to  pre svega u korist građana”, rekao je Bulatović.

Milan Dobrijević iz Ministarstva telekomunikacija rekao je da je sada najvažnije definisati prioritete i dinamiku realizacije projekta, i što pre odrediti sisteme najpre primeniti

”U ovom trenutku, postoji paleta od 15-tak ponuđenih mogućnosti i ekspertski timovi ministarstva, Grada Niša i Huawei-a definisaće prva tri čija će implementacija predviđena u prvoj fazi i to će biti oni sistemi koji su najvidljiviji i najkorisniji za građane”, kaže Dobrijević.

Gradonačelnik je sa gostima iz Kine prošetao i centralnim niškim ulicama, predstavio  im istoriju i kulturu Niša i pozvao ih da budu gosti našeg grada, ali u vreme održavanja nekog od letnjih festivala, kako bi upoznali Niš u najlepšem svetlu.