Dekan Pravnog fakulteta u Nišu dobio prijavu zbog protesta, najavljuje pravnu bitku

ekološki protest

Jedan od Nišlija kojima je poslednjih dana stigao prekršajni nalog zbog ometanja saobraćaja tokom ekološkog protesta 11. decembra je i dekan Pravnog fakulteta u Nišu Goran Obradović, prenosi N1.

Dekan najavljuje pravnu bitku jer želi da vidi dokaze na osnovu kojih je postao prestupnik.

Građani kojima su nakon protesta na jugu stigle prijave tvrde da ih niko nije legitimisao i pitaju da li to znači da ih je policija identifikovala nezakonito, snimanjem na mestima gde to nije obeleženo.

Kako je utvrđen prekršaj pita se i dekan Obradović i zato želi da vidi dokaze.

– Idemo na sud. Očekujem da se dokaže. Da vidimo koje validne dokaze imaju, koja su dokazna sredstva upotrebili – rekao je dekan Pravnog fakulteta u Nišu Goran Obradović.

Najavljuje dopis Prekršajnom sudu u tom gradu, pošto tako nalaže Zakon o prekršajnom postupku, jer želi da njegov advokat vidi dokaze na osnovu kojih je dekan postao pešak-prestupnik.

Obavestiću Sud da neću platiti polovinu kazne u ostavljenom roku i da hocu da idem na Sud – rekao je Obradović za N1.

Policije u uniformama nije bilo na ekološkom protestu, ali su oni u civilu odmah po završetku okupljanja, presretali demonstrante i legitimisali.

Da pripadnici MUP-a snimaju skupove i postupaju nezakonito, kao i da se 90% zaposlenih pobunilo rekao je i jedan od njih novinarki Južnih vesti Tamari Todorović nakon što je legitimisao u subotu, 11. decembra, posle protesta.

Inače, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je od MUP-a da se izjasni o tome da li su građani identifikovani tehnologijom za prepoznavanje lica za koju ne postoji pravni osnov.

Global Digital Clinik