Dečiji šahovski klub „OSNOVAC“ iz Niša osvajač titule POBEDNIKA KUPA SRBIJE u ženskoj ekipnoj konkurenciji!

dšk osnovac

Na nedavno završenom 9. Kupu Srbije u šahu „Svetozar Gligorić“ 2023, ekipa Dečijeg šahovskog kluba „OSNOVAC“ iz Niša ostvarila još jedan izvanredan rezultat i osvojila titulu POBEDNIKA KUPA SRBIJE u ženskoj ekipnoj konkurenciji!

Uz osvojenu prošlogodišnju titulu vicešampiona Srbije u Super ligi Srbije za žene, ovo je najveći uspeh jednog niškog šahovskog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog ekipnog šaha, dugoj od 1932. godine!

Iako su nažalost šahovski klubovi na marginama finansiranja sportskih organizacija u Nišu poslednjih godina, a neretko i na marginama određenog broja medija koji su više okrenuti praćenju „velikih“ sportova, naš klub od svog osnivanja postiže itekako zapažene rezultate, kako u ekipnoj, tako i u pojedinačnoj konkurenciji.

„Nije bilo nimalo lako istrajavati u ovim teškim godinama i pod ovakvim uslovima (naročito u poslednjih par godina) postizati odlične rezultate u kontinuitetu, ali smo do sada uspevali da prebrodimo sve prepreke koje su nam se na tom putu nalazile. Tako da je ova titula pobednika Kupa Srbije, drugog seniorskog takmičenja po jačini i vrednosti, došla kao kruna svega toga, a ovim rezultatom – uz već pomenutu prošlogodišnju titulu vicešampiona Srbije, ispisali smo najlepšu stranicu niškog klupskog šaha u šahovskoj istoriji Niša.“ stoji u saopštenju.

Ekipa DŠK “OSNOVAC”, koja je nastupila u sastavu internacionalni majstor Julija Osmak, ženski FIDE majstor Sofija Pogorelski, ženski velemajstor Ana Benderać i ženski majstorski kandidat Jelena Stevanović na putu do pobedničkog pehara u prva četiri kola ostvarila je sve 4 pobede maksimalnim rezultatom 3-0, što je uz nerešen rezultat u poslednjem kolu bilo dovoljno da se kolo pre kraja takmičenja OSVOJI TROFEJ POBEDNIKA 9. KUPA SRBIJE ZA ŽENE „SVETOZAR GLIGORIĆ“ 2023!!

Ovim rezultatom ispisali smo još jednu lepu stranicu u istoriji niškog ekipnog šaha, dugoj 91. godinu, donevši prvi pehar pobednika Kupa Srbije u NIŠ!

Zahvalnost i čestitke za postignuti rezultat svim našim igračicama koje su svojim igrama još jednom predstavile naš klub i Grad Niš na najbolji mogući način!